Prima pagina Utile

Din 14 septembrie, UE va impune măsuri de securitate suplimentare privind plata cu cardurile bancare

Publicat de Grigore Bogdan
De sâmbătă, 14 septembrie, vor intra in vigoare noile prevederi ale Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European și a Consiliului (PSD2) care se refera la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare (Regulamentul UE). Mai concret, plățile cu cardul vor deveni mai sigure, ceea ce va insemna ca se vor lua mai multe măsuri de siguranță, anunta Antena3.

Plățile pe internet și în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienților (SCA) cu anumite excepții (plăți de valoare mică sau plăți recurente). Asta înseamnă că va trebui să parcurgi pași adiționali pentru validarea/autorizarea plăților pe care le faci online și în magazine.

Ca să faci o plată folosind cardul tău bancar pe un site, pe lângă parola 3D Secure pe care o vei primi prin SMS la numărul tău de telefon, va trebui să introduci și un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului tău numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.

Tot pentru siguranța ta, pentru unele plăți contactless la POS va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Lasa un comentariu