Actualitate Panorama Prima pagina

Directorul şi redactorul-şef al Charlie Hebdo explică, cu ironie, caricatura la adresa lui Halep: „România s-a supărat pe Franţa din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câştigase Roland-Garros”

Publicat de Grigore Bogdan
Laurent Sourisseau, supranumit Riss, director şi redactor-şef al Charlie Hebdo, a explicat într-un editorial, apărut în ultimul număr al publicaţiei franceze, caricatura care o satiriza pe Simona Halep, fapt care a stârnit reacţii adverse atât in presa internaţională cât şi în România. Editorialul a fost tradus şi postat pe blogul său de jurnalistul şi scriitorul Dan Alexe.

„(..) Săptămâna trecută, România, care ne-a dat totuşi mari comici precum hazliul Mircea Eliade sau măscăriciul Cioran s-a supărat pe Franţa din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câştigase Roland-Garros. La şaizeci şi unu de ani după crearea Comunităţii economice europene, descoperim cu oroare că europenii n-au nici un umor. În ciuda pactului oţel-cărbune, a CEEA (Comunitatea europeană a energiei atomice) şi a spaţiului Schengen, un mare şantier fundamental pentru construcţia europeană n-a fost încă lansat: Europa umorului. Ca o circumstanţă atenuantă pentru români trebuie spus că nici părinţii fondatori ai Europei — Jean Monnet, Robert Schuman, De Gasperi sau Adenauer… — nu erau mari comici. După moneda unică europeană, vom crea oare într-o zi un umor unic european? Fiecare ţară îşi păzeşte cu stricteţe tradiţiile umoristice şi nu lasă Bruxelles să le reglementeze. Umorul, care ar trebui să ne apropie, devine factor de discordie. Încă unul în Europa? Cine o va salva de la acest naufragiu umoristic? Migranţii de pe Aquarius? De ce nu? (…)”, a scris Riss, potrivit news.ro.

sursa foto: http://magalidelporte.com

Lasa un comentariu