Politică Prima pagina

Dosarul protestului din 10 august 2018. Carmen Dan declară că a declasificat documentele şi recomandă „Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor, şi nu scuze”

Publicat de Grigore Bogdan
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că instituţia pe care o conduce a declasificat documentele necesare în dosarul protestului din 10 august, recomandând Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor, şi nu scuze.

„În urma solicitării Parchetului General adresate direct aparatului central al MAI, de a declasifica 8 documente cu referire la acţiunea din 10 august 2018 a fost constituită o comisie potrivit Hotărârii nr 585/ 13.06.2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, pentru a analiza oportunitatea declasificării acestor documente”, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Interne.

„În urma acestei analize, comisia a decis că un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteză a unui document, al unei alte instituţii din sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, care nu şi-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia. Celelalte şapte documente au fost declasificate total sau parţial adică în proporţie de 90%. Au rămas mai puţin de două file clasificate din totalul de 25, cât reprezentau însumat aceste documente”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

„Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituţii care nu şi-au dat acordul pentru declasificare. Toate documentele declasificate total sau parţial au fost înaintate unităţii de Parchet din data de 31 ianuarie şi constituie probe la dosar. Îi invit pe toţi cei interesaţi de aceste documente să le solicite Parchetului pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu”, a mai spus Carmen Dan.

„Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente şi de aceea nu se poate finaliza ancheta îl voi considera susceptibil de neadevăr. Instituţia pe care o reprezint este prima interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august. Cu atât mai mult, Jandarmeria Română, faţă de care s-au iniţiat adevărate campanii de denigrare şi s-a pus o presiune în plus în tot acest timp. Mi s-a adresat de multe ori întrebarea ce se mai întâmplă cu dosarul 10 august. Vreau să înţeleagă toată lumea că nu MAI trebuie să răspundă la această întrebare, ci Parchetul Militar. MAI s-a achitat de toate responsabilităţile pentru ca acest dosar să se finalizeze. Recomand Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor, şi nu scuze”,a mai spus ministrul.

Lasa un comentariu