Politică

Dumitru Mazilu “Moarte securiștilor!” 12 ianuarie 1990

Publicat de Anca D
În dimineața zilei de 12 ianuarie 1990, Dumitru Mazilu a fost la Timişoara pentru comemorarea eroilor Revoluţiei. S-a întors în Bucureşti seara, când manifestanţii erau deja adunaţi în Piaţa Victoriei.

„12 ianuarie a fost o încercare, să spunem, o primă încercare de a atrage strada, mulţimile, cu scopul contestării noii puteri. Au fost şi persoane, între care dl. Mazilu, care a jucat un rol, îmi permit să spun, tulbure. În bună măsură atitudinea domnului Mazilu poate fi motivată de ceea ce aş putea numi cu un termen cam încropit, cam provizoriu – gelozie politică. Dorea un loc mai favorizat în echipă şi de aceea a făcut ceea ce a făcut”, susține Virgil Măgureanu, fost director SRI, la Digi24.
Dumitru Mazilu, care ceruse şi înlăturarea comuniştilor din conducerea FSN, neagă vehement că ar fi încercat să răstoarne puterea, în 12 ianuarie 1990. A urcat atunci pe tanc și a preluat una dintre cerinţele protestatarilor strigând “Moarte securiștilor!”.
Aproape de miezul nopţii, Ion Iliescu a semnat trei decrete. Primul se referea la scoaterea în afara legii a Partidului Comunist. Al doilea decret vorbea despre referendumul pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Referendum care nu a mai avut loc niciodată. Cel de-al treilea decret înfiinţa o comisie care să se ocupe de revendicările şi plângerile cetăţenilor, inclusiv cele la adresa Justiţiei. Toate decretele au fost abrogate câteva zile mai târziu cu motivația că au fost adoptate sub presiunea străzii.

CITEȘTE ȘI

Victor Ponta, ATAC INCENDIAR la Liviu Dragnea: “Conducere MAFIOTIZATĂ. Un PSD condus de traseişti impostori de la PD şi PRM”

Lasa un comentariu