Finante & Afaceri Prima pagina

Eugen Teodorovici, precizări privind noul sistem de calcul pentru ROBOR: „Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbacare și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor”

Publicat de Grigore Bogdan
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul va modifica săptămâna viitoare OUG 114/2018 printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, iar una dintre principalele modificări va fi stabilirea ROBOR în funcţie de tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, informează agerpres.ro.

„Printre cele mai importante sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacțiile interbacare și zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. Ăsta e și scopul pe care l-am anunțat de când aprobat OUG 114. Intenția noastră de a duce costul finanțării românilor mai jos și e clar că e o diferența între ROBOR bazat pe cotații și cel pe propus pe tranzacții cum este în acest act normativ aflat încă în proeict și anume o scădere, nu pot să spun exact cât pentru că este o variație zilnică, e o medie aritmetică, dar clar se scade.

A doua chestiune de modificat la această ordonanță e cea legată de masa impozabilă, de active financiară, au rămas mai puține active financiare, au fost scoase cele legate de titluri de stat, împrumuriti pentru autoritățile locale, programe guvernamentale. Dorința noastră ca și guvern e să facem un lucru foarte important pe 2 zone: să scădem costul de finanțare pentru cei care își iau împrumuri în lei și să creștem acest grad de intermediere financiară, care în România e încă scăzut, adică să finanțăm economia reală.

Am avut ieri o discuție cu acționarii din partea de fonduri de pensii, a rămas că vor trimite azi o scrisoare ca răspuns la ce am discutat ieri la Ministerul de Finanțe.

Dar un aspect va fi clar în ordonanța de urgență legat de Pilonul II de pensii și anume că trebuie să luăm o decizie până la final de martie pentru că altfel efectul se va produce și atunci efectul sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii”.

Lasa un comentariu