Prima pagina Sanatate

Supravieţuitorii din Colectiv solicită o întâlnire cu Viorica Dăncilă şi Sorina Pintea. Scopul este înfiinţarea Mecanismului Naţional de Intervenţie de Urgenţă în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arşi

Publicat de Grigore Bogdan
Grupul supravieţuitorilor din Colectiv cere printr-o scrisoare adresată Vioricăi Dăncilă şi ministrului Sorina Pintea înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Intervenţie de Urgenţă în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arşi. Reacţia acestora vine ca urmare a ezitărilor cu care autorităţile au intervenit, recent, in cazul victimei din Piatra Neamţ. Grupul solicită o întâlnire cu premierul si cu ministrul Sănătăţii pentru a discuta pe larg propunerile la care s-au gandit, informează Mediafax.

„Tragedia de la Colectiv a arătat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simţit, prin propriile experienţe dramatice, că sistemul medical public nu are capacitatea de a trata şi îngriji marii arşi. Inexistenţa unor centre de arşi în ţară, unităţi spitaliceşti specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut şi de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viaţa fiecărui caz de mare ars „tratat” cu improvizaţii – cele presupuse 11 paturi ale secţiilor de arsuri. Această situaţie gravă ne determină să ne întrebăm dacă nu asistăm la o încălcare a drepturilor garantate de Constituţia României prin Articolul 22 (1): Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”, se arată în scrisoarea transmisă de grupul de supravieţuitori ai incendiului din Clubul Colectiv.

„După cum foarte bine ştiţi – iar mobilizarea dumneavoastră în cazul pacientului Alexandru Băiaşu din Piatra Neamţ e o dovadă în acest sens – supravieţuirea unui mare ars (peste 30% din suprafaţa corporală sau pacienţi cu arsuri profunde) depinde de transportarea cât mai rapidă într-un centru de arşi, fiecare oră putând face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Modul în care autorităţile şi persoanele responsabile s-au activat în toate cazurile în care a fost nevoie de transportarea unui ars arată că lucrurile nu mai pot continua cu improvizaţii şi soluţii ad-hoc. Este nevoie de acest protocol care să permită acţiunea rapidă. Nu este normal ca viaţa unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcţionari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituţionale. Este nevoie de paşi clari, responsabilităţi clare, algoritmi, proceduri”, mai arată scrisoarea.

Lasa un comentariu