Panorama

INEDIT Ce a intrat în patrimoniul imaterial al umanității

Publicat de Diana F
Nu știu dacă ați auzit despre asta dar la UNESCO există și un patrimoniu imaterial al umanității, și nu doar locuri pot fi înscrise acolo. Astăzi, italienii au obținut o mare victorie. Unul din bunurile lor imateriale, mai exact arta napolitană a preparării pizza, așa-numita pizzaiolo,a intrat în acest patrimoniu, alături de decorația murală tradițională saudită realizată de femei, anunță UNESCO.

Locul unde Comitetul ad hoc al UNESCO a luat aceste decizii a fost insula sud-coreeană Jeju, unde au fost examinate 34 de cereri.

Două milioane de persoane au semnat o “petiție mondială” pentru a susține înscrierea în patrimoniul imaterial al umanității, a declarat Sergio Miccia, președintele asociației pizzarilor napolitani.

“Victorie!”, a reacționat pe Twitter Maurizio Martina, ministrul italian al agriculturii. “Un nou pas pentru protejarea moștenirii gastronomice și viticole a Italiei”.

Pecoraro Scano, fost ministru al agriculturii prezent la Jeju, a postat pe aceeași rețea de socializare: “Viață lungă artei napolitane a preparării pizza”.

Și există și o victorie care ne vizează direct. La această reuniune a fost inclus în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO și Mărțișorul, obicei tradițional pre-creștin care se întinde azi pe teritoriul mai multor țări din zona balcanică, din Republica Moldova, până în zona Macedonia.

Lasa un comentariu