Politică Prima pagina

Iohannis, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „Am reconfirmat angajamentul nostru clar de a rămâne un aliat nu numai puternic dar și de încredere”

Publicat de Grigore Bogdan
Presedintele României, Klaus Iohannis, a facut un rezumat al declaratiilor pe care le-a facut cu ocazia intalnirii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, mentionând că a reconfirmat angajamentul tarii noastre de a ramane un aliat puternic in structurile NATO, o atentie deosebita fiind acordata securitatii pe flancul estic si in regiunea Marii Negre.

„Am avut o discutie pe toate temele majore care preocupa structurile NATO in aceasta perioada. Am reconfirmat angajamentul nostru clar de a ramane un aliat nu numai puternic dar si de incredere. Romania, dupa cum am spus de mai multe ori, sustine cu fermitate consolidarea aliantei, e cea mai puternica alianta care a existat vreodata, dar ca sa ramana asa e nevoie de multa munca. Ne bazam pe o relatie transatlantica solida, care e indispensabila pentru securitatea si prosperitatea spatiului transatlantic. Romania a continuat ca furnizor de stabilitatate si securitate in regiune, va continua sa isi indeplineasca toate responsabilitatile asumate, dintre care, in aceasta perioada, cheltuielile alocate pentru aparare. Romania s-a angajat pentru 2%, ne tinem de promisiune. O buna parte merge la modernizarea armatei si acest lucru a fost vazut ca un exemplu pozitiv in NATO.

Contribuim activ la aparare atat pe teritoriu propriu, cat si pentru teritoriul altor state. Drept exemplu, prezenta noastra in Polonia. România mentine o contributie substantiala la misiunile aliate, exemplul cel mai elocvent fiind prezenta in Afganistan. Militarii nostri sunt foarte respectati. Aceste eforturi confirma importanta solidaritatii, suntem deplin constienti ca aceste contributii sunt necesare in actualul context, marcat de incalcari ale dreptului international si utilizarea fortei militare, inclusiv in vecinatatea noastra. Obiectivul e asigurare implementarii depline a masurilor conventie prin efort colectiv. Apararea pe flancul estic si in regiunea Marii negre, care ne intereseaza extrem de mult, trebuie sa ramana o prioritate”, a declara Klaus Iohannis.

Lasa un comentariu