Opinii Politică Prima pagina

Ion Cristoiu deconspiră „pîș-pîșismul” lui Dragnea: „Adevărul e că pînă acum Liviu Dragnea nu s-a luptat cu Statul Paralel. A negociat cu statul paralel dosarele sale”

Publicat de Grigore Bogdan
Ion Cristoiu scrie pe blogul personal că Dragnea „și-a exprimat revolta că Statul paralel există”, insă jurnalistul atrage atentia asupra momentului in care liderul PSD a facut acest lucru, respectiv „acum, cînd a fost condamnat”. Cristoiu mai scrie că până acum Dragnea „nu s-a luptat cu Statul Paralel. A negociat cu statul paralel dosarele sale. Și instrumentele de contracarare a abuzurilor statului paralel – cum ar fi, de exemplu, Comisia SRI – au fost folosite doar ca instrumente de negociere”.

”A trecut un an și jumătate de cînd PSD deține majoritatea zdrobitoare, unică în postdecembrism, atît în Parlament, cît și în administrația publică. Timp suficient pentru ca grație unei politici inteligente, concretizînd un Plan bine pus la punct și respectînd standardele democratice, Sistemul instituțiilor de forță să fie dacă nu în totalitate, măcar pe jumătate răpus. Liviu Dragnea și-a exprimat revolta că Statul paralel există. Cînd? Abia acum, cînd a fost condamnat, sînt sigur, în ciuda asigurărilor primite că nu va fi sau că va fi vorba de un soi de bălmăjeală. Păi pînă acum nu și-a dat seama că Statul paralel există? Cînd observatori lucizi îi atrăgeau atenția că DNA e bulanul lui Klaus Iohannis, preluat cu Codruța Kovesi cu tot de la Traian Băsescu, că Binomul continuă să existe, că Parchetul General încăput pe mîinile fostului procuror comunist de provincie Augustin Lazăr a rămas mai departe Prokuratura, că desecretizarea Protocoalelor e o manevră hrușciovistă, Liviu Dragnea se făcea că nu aude. Adevărul e că pînă acum Liviu Dragnea nu s-a luptat cu Statul Paralel. A negociat cu statul paralel dosarele sale. Și instrumentele de contracarare a abuzurilor statului paralel – cum ar fi, de exemplu, Comisia SRI – au fost folosite doar ca instrumente de negociere.

Numai așa se explică politica de pîș- pîșism a lui Liviu Dragnea. O politică unică în felul ei în postdecembrism, a cărei prezentare ar merita întinderea unui studiu de psihopatologie. Niciodată în ultimii doi ani Liviu Dragnea nu și-a asumat deciziile în materie de luptă cu statul paralel. Întotdeauna alți au fost puși să le ia. Cînd efectele i s-au părut lui Liviu Dragnea neliniștitoare pentru el, a intervenit susținînd că habar n-a avut de ele. Adversarii lui Liviu Dragnea îl compară cu Erdogan sau cu Victor Orban, ba chiar și cu Nicolae Ceaușescu. Să fim serioși! Sau mai precis să nu fim TeLeFiști, loviți de gîndirea care rumegă clișee de analfabeți. Personajele invocate au fost sau sînt politicieni care știu ce vor, care au o viziune asupra lumii, un țel politic major. Personajele respective urmăresc prin tot ceea ce fac îndeplinirea acestui țel. N-are importanță că acest țel e bun sau rău. Important, ca de obicei în Istorie, e să ai un țel. Pentru care îți asumi uriașe riscuri, pariezi în clipe cruciale, ești gata să înfrunți orice. E Liviu Dragnea un astfel de politician? Poate semnala cineva un moment de risc asumat, de Merg pînă la capăt orice ar fi? Liviu Dragnea a avut și are o singură grijă:

Să meargă în vîrful picioarelor ca nu cumva să atragă asupra lui atenția Monstrului!

Mai mult ca sigur în ședința CExN, liderii PSD i-au reproșat asta. Și mai mult ca sigur, văzînd că Binomul SRI-DNA folosește mai departe lupta împotriva corupției pentru răfuieile politice cu PSD, membrii CExN l-au avertizat să nu profite de rămînerea în funcție pentru a continua să-și negocieze dosarele. Așa se explică declarația sa privind lupta pînă la capăt.

Cum s-a ajuns la această radicalizare din partea PSD?

A fost mai întîi condamnarea lui Liviu Dragnea. Prea de impact mediatic, prea cusută cu ață albă (trei ani și jumătate pentru o găinărie, în timp ce corupții din afacerea Microsoft sînt în libertate, iar alții au luat cu suspendare, deși au furat zeci de milioane de euro). O sentință mai blîndă ne-ar fi convins c-a fost rodul Justiției independente. Dacă adăugăm acestora acceptul celor trei judecători de a juca în comedia amînării sentinței, impresia celor din PSD, nu numai a liderilor, dar și a electoratului simplu, a fost de lovitură pusă la cale de Binomul SRI-DNA.

În același timp, liderii PSD, activiștii, electoratul PSD-ist chiar au văzut cum își bate joc de Constituție Klaus Iohannis invocînd la mișto (n-am avut timp să citesc Motivarea) refuzul de a o revoca pe Codruța Kovesi, pentru că ar pierde astfel un capăt al bulanului care e pentru el Binomul SRI-DNA. Dacă președintele ar fi revocat-o pe Codruța Kovesi el ar fi apărut liderilor și electoratului PSD drept un președinte dispus să-și sacrifice interesele pentru a respecta Constituția.

Nu numai liderii PSD, dar și electoratul constată cu stupoare că deși în decembrie 2016 alegerile au fost cîștigate la un scor zdrobitor, partidul stă sub un permanent asediu. Liderii, parlamentarii PSD sînt hărțuiți în chip huliganic, fără ca organele de ordine să intervină, în sediile PSD se aruncă cu sticle incendiare, fără ca autorii să fie descoperiți, pentru că Poliția e în mîna Statului paralel, televiziunile își permit să insulte, să manipuleze ordinar fără ca CNA să intervină.

Toate aceste lucruri au dus la exasperarea a cărei expresie a fost Rezoluția de vineri, 22 iunie 2018.

Liviu Dragnea s-a văzut obligat să iasă în public și să promită că va renunța la pîș-pîșism.

Va renunța?

Nici vorbă.

Pîș-pîșismul e însăși esența personalității sale.”, arată Ion Cristoiu, pe blogul personal.

Lasa un comentariu