Prima pagina

Cum vede Isărescu România: este optimist în legătură cu economia, avem însă probleme de competitivitate, iar inflaţia va scădea pe finalul acestui an

Publicat de Grigore Bogdan
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), s-a declarat, luni, optimist în ceea ce priveşte evoluţia economiei României, recunoscand in acelasi timp şi câteva dintre problemele cu care se confruntă aceasta, informează Mediafax.

„Economia creştere. Dacă te-ai lua după televizoare, totul ar trebui să se prăbuşească în ţara aceasta. Nu vrea – nu vrea deloc să se prăbuşească. Merge înainte”, a afirmat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei „Inflaţia în ultimii 10 ani”.

Isarescu a mai precizat că România are probleme de competitivitate în faţa Cehiei, Poloniei şi Ungariei unde nu ar trebui: la produsele agricole.

„În primul rând, aceste ţări au stimulat mai puţin cererea agregată. Acest lucru s-a văzut la deficitul de cont curent. Noi suntem deficitul de cont curent la 3-4%, aproape de limită. (…) Nu mai putem să neglijăm. Economia este ciclică şi ar fi foarte rău ca faza descendentă a ciclului să ne prindă cu un deficit extern mare. Marja noastră de manevră ar fi mult mai mică, şi cu deficit bugetar”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a mai estimat, luni, că inflaţia din România va scădea pe finalul acestui an.

„Şocurile din străinătate se văd mult mai repede în inflaţia din ţara noastră decât din surplus (n.red. – creşterea economiei locale). S-a văzut prin crizele din piaţa ţiţeiului. Pe mine m-a şocat, probabil că şi pe dumneavoastră şi o spun preventiv, că iar se va spune că a umblat Guvernatorul şi Banca Naţională, ca să atingă ţinta: scăderea preţului la ţiţei scade preţul la benzină. Vorbesc cu diverse persoane, a scăzut foarte puţin: cu numai 10 bani. A scăzut 10 bani la benzină, dar cu ponderea benzinei şi motorinei în indicele preţurilor, este suficient, ca să ne ajute la inflaţie. Se va vedea peste câteva zile”, a explicat Mugur Isărecu, Guvernatorul BNR, luni, în cadrul conferinţei „Inflaţia în ultimii 10 ani”.

Lasa un comentariu