Politică Prima pagina

Klaus Iohannis a PROMULGAT legea bugetului, dar aduce CRITICI DURE acestui proiect: “Se IGNORĂ recomandările Comisiei Europene”

Publicat de Andrei P

Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 3 ianuarie 2018, legea bugetului. Şeful statului nu a ratat ocazia de critica unele măsuri luate de Guvernul condus şi de Mihai Tudose şi s-a arătat îngrijorat de anumite vulnerabilităţi din acest proiect.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 3 ianuarie a.c., Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Președintele Klaus Iohannis atrage însă atenția asupra unor vulnerabilități ale bugetului anului 2018 și asupra provocărilor cadrului fiscal-bugetar actual, având în vedere că România are nevoie de un buget credibil și echilibrat, care să urmărească în mod consecvent menținerea obiectivelor fundamentale de stabilitate macroeconomică, predictibilitate și sustenabilitate fiscal-bugetară.
Pentru România, este esențial ca politicile fiscal-bugetare să reintre pe un culoar de responsabilitate și prudență, iar decidenții politici și guvernamentali să nu repete greșelile sau tentațiile unor politici exuberante, precum cele de dinaintea crizei economice, astfel încât bunăstarea românilor să nu fie afectată pe termen mediu și lung. Țara noastră trebuie să evite capcana unei creșteri economice nesustenabile, bazate în principal pe consum, deficite bugetare și acumularea de datorie publică.
Ca element procedural, construcția bugetară ignoră recomandările pe care Comisia Europeană le-a formulat în contextul procedurii de deviație semnificativă a deficitului bugetar. Potrivit acestor recomandări, bugetul național era indicat să revină pe calea consolidării fiscale, prin ajustări anuale ale deficitului bugetar de 0,5% din PIB.
Președintele României își manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că, deși înregistrăm rate record de creștere economică, există dificultăți și unele incertitudini în a asigura încadrarea deficitului bugetar în ținta de 3% din PIB. Totodată, țara noastră înregistrează cele mai ample deviații ale deficitului structural dintre toate țările Uniunii Europene”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială pe care îl puteţi citi integral AICI.

CITEŞTE ŞI:

Klaus Iohannis, avertisment privind Legile Justiției

Lasa un comentariu