IT Stiinta & Cultura

Lumea peste 20 de ani în viziunea lui Dieter Zetsche (I)

Dieter Zetsche
Publicat de Cristian T.
Ce ne spune Dieter Zetsche, director Mercedes-Benz? Că trebuie să ne pregătim de schimbare. Pentru că lucruri mari întâmplă. În industria de mașini, pe piața job-urilor, în industria software. Cu omul. Tot ce se va întâmpla este copleșitor.

Câteva din ideile expuse de Dieter se referă la puterea de calcul actuală și la schimbările pe care inteligența artificială le va face la nivel de societate.

Software-ul va distruge industriile tradiţionale în 5-10 ani. Deşi Uber e o aplicație și nu deține nici o mașină, acum e cea mai mare companie de taxi-uri din lume. Airbnb e cea mai mare companie hotelieră deşi nu deţine nici o proprietate. Computerele devin din ce în ce mai bune, în mod exponențial, în a înțelege lumea.

În SUA, avocaţii tineri deja nu mai sunt angajați. Sistemul IBM Watson, de inteligență artificială, poate da sfaturi juridice cu o acurateţe de 90%, versus 70% cât îţi dau oamenii. Așa că nu vă apucați să studiați dreptul. În viitorul apropiat vor fi cu 90% mai puţini avocaţi.

Despre industria de autovehicule

În 2018 vor apărea, în producție pentru marele public, primele mașini care se conduc singure. Din 2020 încolo se va schimba complet industria de maşini. Nu vei vrea să îți mai cumperi o mașină. Vei chema o mașină prin intermediul unei aplicații. Maşină care va veni, desigur, singură, fără şofer. Și nu vei mai avea bătaia de cap a locurilor de parcare. Vei plăti pentru distanța parcursă și atât. Copiii noștri nu vor mai trebui să aibă un permis de conducere. Acest lucru va schimba orașele, pentru că vei avea nevoie de 90-95% mai puține mașini. Vom transforma fostele parcări în parcuri. 1.2 mil. oameni mor în fiecare an în accidente de circulaţie. Rata accidentelor e acum de 1 / 100.000 km. Când vor fi maşini autonome pe toată suprafaţa Pământului, rata va fi de 1 / 10.000.000 km. Companiile producătoare de maşini tradiţionale vor falimenta. Tesla, Google şi Apple vor revoluţiona industria, construind computere pe patru roți.

Companiile de asigurări vor avea probleme majore. O să dispară asigurările pentru că dispar accidentele atât timp cât maşinile sunt autonome şi comunică între ele cu precizie de calculatoare. Asigurarea tradițională de mașină va dispărea. Dispar agenţiile imobiliare. Nimeni nu va mai cumpăra, toţi vor locui în chirie pentru că vor schimba mai des locurile de muncă. Din 2020 mașinile electrice vin cu adevărat la putere. Oraşele vor fi silenţioase pentru că vor fi maşini electrice. Mai curate şi mai uşor de locuit. Electricitatea va deveni din ce în ce mai ieftină.

 

Lasa un comentariu