Prima pagina Sanatate

Manager de spital, dezvăluiri şocante: s-au făcut studii clinice cu medicamente pe pacienți fără discernământ

Publicat de Grigore Bogdan
Managerulul interimar al spitalului din Vulcan, judeţul Braşov., dr. Nicușor Bîgiu, a socat dand informaţii despre activitatea Secţiei de Psihiatrie. Potrivit informatiilor, peste 30 de pacienţi cronici ar fi fost folosiţi drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente.

„Avem o problemă cu faptul că e posibil să fi fost făcut studiul pe pacienți fără discernământ. N-ai voie să faci studii pe populații vulnerabile. Avem informații că unele studii clinice s-au desfășurat și la secția exterioară Vulcan care nu e pretabilă pentru studii clinice”, a spus managerul interimar al spitalului, dr. Nicușor Bîgiu.

„Cu comisia de analiză a studiilor clinice am ajuns într-un impas, întrucât ni se blochează accesul la lista pacienţilor incluşi în studii şi la acordul lor informat. Este un punct în care o comisie de analiză numită de spital îşi depăşeşte competenţele şi voi sesiza organele abilitate să cerceteze dacă s-au făcut sau nu studii clinice farmaceutice pe pacienţi vulnerabili din instituţiile de psihiatrie care aparţin de spitalul acesta”, a mai declarat managerul.

Medicii care au realizat studiile s-au justificat prin faptul că nu au acordul sponsorului (compania farmaceutică) şi că, la momentul realizării studiilor, au avut acordul Comisiei de Etică de la Bucureşti, au fost verificaţi şi nu s-au găsit nereguli. Conform dr. Bîgiu, 30-40 de bolnavi de la Vulcan ar fi fost incluşi, fără voia lor, în studii clinice. Trebuie precizat că, în secţia din Vulcan sunt internaţi aproximativ 150 de pacienţi, dintre care doar circa 90 au discernământ, scrie Bună Ziua Brașov.

Lasa un comentariu