Opinii

Marian Staș, ACUZAȚIE GRAVĂ contra MEN: „14 discipline obligatorii în loc de 8-9, cum se întâmplă în ţările civilizate”

Publicat de Anca D
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) au lansat, recent, o primă etapă a procesului de consultare publică privind planurile-cadru pentru învăţământul liceal, filiera teoretică, prin prezentarea a trei variante.

„Toate cele trei variante au urmărit eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în planurile actuale şi dezvoltarea ocaziilor de învăţare semnificative din perspectiva aşteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare. Principiul urmărit a fost acela de a asigura un trunchi comun până la clasa a X-a, care să permită tuturor elevilor care vor finaliza învăţământul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie”, arată MEN.
Pentru profilul Real propunerea este de a renunța la o oră de Fizică, deşi aceasta este materie de Bac și la o oră de TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicării). La clasa a XI-a, profil Real, specializarea Matematică-Informatică, a doua limbă modernă nu ar mai fi prinsă în trunchiul comun, apărând posibilitatea alegerii între o oră şi trei ore de discipline opţionale. Acelasi lucru se întâmplă şi la clasa a XII-a. Elevii ar putea face face Educaţia vizuală, la clasele a IX-a şi a X-a, respectiv Educaţie artistică la clasele a XI-a şi a XII-a. S-ar introduce orele de Consiliere şi Opţionale la care elevii ar putea studia Biologie marină/Ecosisteme marine, Geologie, Apa şi viaţa sau Animaţie.
Despre aceste situații, Marian Staș, expert în educaţie, absolvent al „John F. Kennedy School of Government” de la Universitatea Harvard din SUA comentează că „Se diminuează numărul orelor de Fizică, TIC sau limbi moderne pentru că nu au profesori care să acopere aceste ore. În schimb, se suplimentează cele de tipul Educaţie vizuală sau Muzică pentru că au profesori încadraţi, dar nu au ore pentru aceştia ca să acopere norma. Practic, elevii trec de la 29 de ore pe săptămână cum este în prezent, la 31 de ore pe săptămână. Un simplu calcul arată că numai prin această mărire se creează ore pentru peste 1.200 de profesori. Pe scurt, acest proiect, după ce va fi pus în practică, va crea în mod mascat norme pentru profesori şi nu va aduce o îmbunătăţire a programelor pentru elevi. Ba, din contră. Vor rămâne oricum cu 14 discipline obligatorii în loc de 8-9 cum se întâmplă în ţările civilizate”.

CITEȘTE ȘI

Varujan Vosganian: “Avem nevoie de elite!”

Lasa un comentariu