Actualitate Prima pagina Sanatate

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este surprins de modul cum s-a răspândit virusul pestei porcine

Publicat de Grigore Bogdan
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a declarat stupefiat de modul în care a intrat virusul pestei porcine într-un complex care are o singură intrare şi ieşire. Ministrul a mai precizat că în momentul de faţă sunt afectate opt judeţe, iar situaţia cea mai severă este în judeţul Tulcea, a afirmat Petre Daea, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

„Nu am înţeles cum într-un complex care are o singură intrare şi o singură ieşire, cum a putut intra virusului. Pentru mine, ca om şi cu răspunderea pe care o am la nivelul ţării, este un mare semn de întrebare. Sigur că un asemenea virus care nu are vaccin şi nu are tratament îi sperie pe oamenii. Dar trebuie să ne sperie şi pe noi? Să fugim din faţa virusului? Nu. Oamenii sunt în contact cu reprezentanţii instituţiilor statului, cu jandarmi, etc. Dacă intrăm în această derută de interpretare şi toată lumea vorbeşte şi acţionează numai unul la faţa locului sigur că pierde din control acest virus. Iar regula este să respectăm ce am stabilit, de la ministru până la omul de rând şi să facem tot posibilul să stopăm. Şi eu zic că putem să facem acest lucru. În acest moment sunt afectate opt judeţe sunt afectate, iar cel mai puternic este afectat judeţul Tulcea”.

Petre Daea a dat asigurari că se intervine în zonele afectate, iar fermierii nu trebuie să fie speriaţi, deoarece vor fi despăgubiţi de către stat.

„În primul rând vreau să introducem liniştea în ţară şi echilibrul în abordare. Eu sunt între oameni acolo şi v-aş ruga să înţelegeţi că singura soluţie e norma sanitar-veterinară instituită de medicul veterinar. Este instrumentul fundamental cu care noi lucrăm. De aceea la această data lucrăm cu aproape 20.000 de oameni în teritoriu, cu Jandarmeria, Armata, medici veterinari, ingineri, prefecţi, etc. Din nefericire, a intrat virusul în zona cea mai grea pentru noi, cea a Deltei Dunării, care are un regim cu totul special. Este foarte greu să îl izolezi, este foarte greu să îl eradicăm. Am luat toate măsurile care se puteau lua. Eu aş spune (oamenilor – n.r.) să nu fie speriaţi, în condiţiile în care există acest virus, iar statul vine cu bani pentru a despăgubi persoanele respective”, a adăugat Petre Daea.

Lasa un comentariu