Prima pagina Sanatate

Ministrul Pintea confirmă atacul cibernetic asupra sistemului informatic din spitale: „Voi face plângere la DIICOT”

Publicat de Grigore Bogdan
Ministrul Sorina Pintea a confirmat atacul cibernetic în toate spitalele, după ce sistemul informatic a fost atacat de un virus. Situatie este ingrijoratoare, pentru ca in acest moment activitatea este paralizată, iar pacienții nu pot fi preluați și nu li se fac analize.

„Este sigur că voi face plângere la DIICOT”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătătții, după atacul cibernetic din cinci clinici din Capitală, scrie Mediafax.

„Cinci spitale sunt afectate, unul dintre ele este Victor Babeș. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică să ne transmită dacă există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat, în care spitalele și-au pierdut datele și au fost recuperate de informaticieni. Aceste atacuri îngreunează enorm activitatea medicală, împiedică internările,se pot pierd date referitoare la pacienți, referitoare la salarizare ș.a.m.d”

„În cursul zilei de ieri, am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică care a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine spre a fi transmise toturor spitalelor de pe teritoriul României”, a declarat Sorina Pintea.

În acest context, Centrul Național de Răspuns atrăgea atenția pentru dispunerea unor măsuri și anume: deschiderea fișierelor doar în situația cunoașterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din online, existența unui backup al fișierelor, dispozitivele utilizate să fie updatate și să aibă instalate soluții de securitate și raportarea urgentă a acestor incident ”, a declarat ministrul Sănății, Sorina Pintea pentru Digi 24.

Lasa un comentariu