Panorama

Nigerienii care au CUCERIT România. O poveste emoţionantă despre viaţă, talent şi nevoia de dezvoltare personală

Publicat de Andrei P

Nigeria. O ţară din Africa unde nivelul de trai este unul scăzut. Tocmai de aceea, nimeni nu se încumetă să se mute acolo. Dar, oare care este soluţia care nigerienii să interacţioneze cu civilizaţii mai dezvoltate? Răspunsul e simplu: tot mai mulţi nigerieni emigrează pentru a duce un trai mai bun.

Să recunoaştem: Nigeria a devenit mai cunoscută, cel puţin pentru români, datorită evoluţiilor bune ale naţionalei de fotbal la diferite campionate mondiale. Ne aducem aminte cu plăcere de fotbalişti precum Jay Jay Ockocha sau Nwanku Kanu. În România, nigerienii au devenit cunoscuţi şi prin alte domenii. Cum ar fi vocea. Da, VOCEA. Ne referim, în special, la cei care au participat la unul dintre cele mai urmărite concursuri de talente din România – Vocea României.
Cei de la BBC au realizat un amplu material cu concurenţii din Nigeria care au participat la Vocea României. Nu ştim dacă vă mai aduceţi aminte, dar prima femeie care a câştigat acest show urmărit de milioane de români a fost o africancă de origine congoleză. Aşadar, un om de culoare într-o ţară de albi. Este vorba de Julie Mayaya, care a fost votată ca fiind cea mai bună voce din ediţia respectivă. Au urmat, Tobi Ibitoye şi Michel Kotcha, alte persoane de culoare care au fost la un pas să pună mâna ce trofeu. Ibitoye susţine că, în momentul când a decis să vină în România, s-a temut de rasism. Această temere i-a fost infirmată de acest concurs care premiază cele mai buni voci. Pur și simplu m-am îndreptat spre valul de sprijin, pentru că a fost copleșitor și cu cât am progresat mai mult, cu atât mai mult mi-am dat seama că ceea ce am considerat de fapt un hobby era de fapt un talent și cred că au văzut și asta, a spus, emoţionat, Tobi Ibitoye.

“Dacă umbli pe străzile din Iași sau în oricare alt oraș mic din România, ca o persoană neagră, ești obligat să te holbezi, de la curiozitate la uimire, în funcție de modul în care reacționezi”, a mai spus acesta.

Acesta a terminat ediţia la care a participat pe locul al treilea, fiind devansat chiat de Michel Koctcha, ceal care avea să facă o melodie cu una dintre cele mai în vogă trupe de la noi: BUG Mafia.

Cosmin Vieriu, un român care locuiește în București și lucrează pentru organizația culturală UNESCO, spune că atitudinile se schimbă, dar nu atât în comunitățile rurale: “Nu este vorba despre rasism, dar oamenii nu au mult contact cu cei din afară. Sunt ca și familiile din aceste comunități, așa că sunt închise”.

Dar nu toată lumea este de acord cu faptul că România se deschide sau devine tot mai diversă, așa cum pare să sugereze povestirile prosperilor nigerieni.

“Cea mai mare diversitate este reprezentată doar de maghiari și de comunitățile de romi. Orice altceva este foarte scăzut”, spune Andrea Tudorache de la Attitude Reality Transformation, un grup din București.

CITEŞTE ŞI:

GALERIE FOTO care sfidează orice concept logic. Imagini inexplicabile

Lasa un comentariu