Prima pagina Societate

Noul Cod Rutier prevede amenzi mari pentru cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc

Publicat de Grigore Bogdan
Noul cod rutier din 2019 prevede amenzi mari pentru cei care vorbesc la telefon când sunt la volan. Astfel, cei care vor fi prinși de poliție că folosesc telefonul mobil riscă să rămână fără permisul de conducere o lună, pot fi sancționați cu 9-20 de puncte, iar amenda este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Noul cod rutier are ca scop reducerea numărului de accidente cauzate de șoferii care vorbesc la telefon la volan, fac live-uri pe Facebook sau sunt atenți la smartphone ori tabletă.

Codul rutier din 2019 vine și cu o veste bună pentru șoferi: punctul de amendă a fost înghețat și va fi același cu cel de anul trecut, adică 145 lei. Cei care vor fi sancționați de polițiști vor putea plăti mult mai ușor amenda, pe care o pot achita de oriunde din țară într-un cont unic, înființat în 2019. De asemenea, Codul rutier pe 2019 a majorat la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, față de 48 de ore în trecut.

O nouă schimbare în codul rutier pe 2019 prevede că șoferii depistați la controlul medical cu o afecțiune incompatibilă cu condusul nu vor mai avea dreptul de a deține un permis de conducere.

Șoferii își vor putea recupera permisul doar după ce urmează un tratament de specialitate și sunt supuși apoi unei evaluări medicale care să confirme dacă sunt sănătoși și apți pentru a se urca la volan. De altfel, medicii au obligația de a anunța Poliția atunci când constată că un șofer nu este apt pentru a conduce, potrivit noilor modificări din Codul Rutier 2019.

Lasa un comentariu