Panorama Prima pagina

Curiozități și tradiții pascale

Publicat de andreipopa
Paștele unește creștinii de pretutindeni, amintindu-le de Învierea lui Iisus Hristos. Fiecare dintre ei comemorează această sărbătoare prin diferite obiceiuri și tradiții. Mai jos găsiți o listă cu particularități pascale, atât din lume, cât și de la noi din țară.

-Sarbatoarea Invierii are o data variabila si cade intotdeauna intre 22 martie si 25 aprilie

-Cuvantul “Paste” deriva din ebraica „pesah” care semnifica trecere

-Procesul de incondeiere a oualor se numeste Pysanka, a aparut in Ucraina si dateaza din perioada precrestina

-Obiceiul de a schimba oua este unul stravechi, fiind practicat de egipteni si persani pentru sarbatorirea primaverii

-Cosul cu oua imita, de fapt, un cuib de pasari

-Iepurasul de Paste isi are originile in Franta, insa conceptul de iepuras care aduce oua a fost inventat de americani, in secolul 19

-Primul iepuras de Paste comestibil a fost preparat in secolul 19, din aluat si zahar

-Primul ou de ciocolata a fost facut in Germania, in secolul 19

-Cel mai mare ou de ciocolata a fost facut in Belgia si masoara 8,32 metri, iar pentru fabricarea lui au fost necesare aproximativ doua tone de ciocolata

-In fiecare an sunt facuti peste 90 de milioane de iepurasi de ciocolata

-76% dintre oameni mananca, mai intai, urechile iepurasilor de ciocolata, 5% mananca picioarele, iar restul mananca codita

-La Paste, oamenii din intreaga lume mananca mai multe dulciuri decat in orice alta perioada a anului, exceptand Halloweenul

In Romania, fiecare zona a tarii are propriile curiozitati si traditii:

-In noaptea de Inviere, in Tara Motilor, baietii trebuie sa ia toaca de la biserica, sa o duca in cimitir si sa o pazeasca, iar, in cazul in care este furata, trebuie sa cinsteasca satenii in ziua de Paste

-Fetele din Bucovina trebuie sa spele clopotnita cu apa proaspata, iar cu aceeasi apa sa se spele ele insele in dimineata zilei de Paste

-In zona de nord a Sucevei, pe langa pasca si cozonaci, se prepara si “babele”, o prajitura speciala

-In Ardeal, fetele sunt stropite cu parfum sa aiba noroc tot anul

-In Sibiu, se impodobeste un pom cu oua rosii

-In Banat, copiii se spala pe fata cu apa in care a stat un ou rosu si fire de iarba verde

Lasa un comentariu