Prima pagina Sanatate

OMS avertizează: pandemia de gripă este inevitabilă. Există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni

Publicat de Grigore Bogdan
Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au precizat, printr-un comunicat, că o pandemie de gripă este inevitabilă. Este, spun acestia, doar o chestiune de timp până umanitatea va atinge, din cauza gripei, o situaţie de criză. Există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni. În România, pana in momentul de fata, virusul a ucis 172 de oameni în sezonul acesta, mai mulţi decât anul trecut.

”Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă. Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă. Trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi – costul unui focar major de gripă îl va depăşi cu mult pe cel al prevenirii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în cadrul unui comunicat.

OMS a mai subliniat că ”problema e când, nu dacă”.

Experţii mondiali în domeniul sănătăţii şi OMS avertizează că există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, să sufere mutaţii şi să infecteze sute de mii de persoane.

Vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri, iar OMS recomandă imunizarea anuală, în special a personalului din sistemul sanitar şi a categoriilor vulnerabile, precum vârstnicii, copiii şi persoanele cu afecţiuni preexistente.

Lasa un comentariu