Opinii Prima pagina

OPINIE: Eroii cuminți și anonimi…

Publicat de Grigore Bogdan
Ne-am obișnuit, de multă vreme, cu confortul oferit de marele oraș, de București. Ni se pare absolut firesc să dăm drumul la robinet, de dimineața devreme și până noaptea târziu, și, imediat, să curgă apă caldă și, de cum se răcește vremea, să se încălzească caloriferele și să putem sta, comod, în tricou cu mânecă scurtă în apartamente. Ne-am obișnuit cu tot acest confort pentru că cei mai mulți dintre noi, generațiile sub 30 de ani, s-au născut cu el și nu știu că poate fi și altfel, așa cum o știm cei născuți mai devreme…

text: Mircea Apostolescu

Și e normal să fie așa pentru că trăim într – o mare metropolă, într – o Capitală Europeană a secolului XXI. Pentru cei mai mulți dintre noi, apa caldă și căldura vin, parcă de la sine, atunci când totul merge bine, iar când se întâmplă să nu le avem, înjurăm niște entități abstracte, Primăria și RADET-ul.

Ei bine, ceea ce ar trebui să avem în minte, de fiecare dată când dăm drumul la robinetul de apă caldă ca să ne spălăm pe mâini, să spălăm vasele etc, este faptul că în spatele acestei normalități, se află munca grea, istovitoare și periculoasă a multor oameni la care cel mai adesea nu ne gândim.

Apa caldă și căldura nu vin de la sine, ele sunt produse în electrocentralele (CET-urile) ELCEN și ajung la noi după ce au parcurs un traseu lung și întortocheat prin conducte vechi de 30-40 sau chiar până la 60 de ani vechime, care sunt proprietatea Primăriei Capitalei, dar sunt întreținute și exploatate de către RADET.

Sistemul de transport și distribuție a energiei termice a fost conceput și construit pe vremea bunicilor noștri, în funcție de configurația și nevoile de atunci ale orașului care era înconjurat de mari platforme industriale, de la IMGB, în sud, la Pipera, în nord și avea în interior mari întreprinderi industriale,  „Semănătoarea” , „23 August” , „Vulcan”, „Timpuri Noi” și multe altele.

Acum, marea industrie a dispărut, consumul de energie termică a scăzut și cei peste 1000 de kilometri ai rețelei primare de distribuție a RADET au ajuns mai mult ață decât față. Asta pentru că, până în urmă cu doi ani, RADET a funcționat fără a primi de la Municipalitate banii pentru subvenția la căldură, cu datorii imense la furnizori, cu conturile blocate și reparațiile nu s-au făcut. Despre schimbarea conductelor vechi nici nu s-a pus problema.

În timpul cruntei perioade de subfinanțare cronică de până în vara lui 2016, salariații, muncitori și ingineri, au dat dovadă de o reală abnegație în lupta pe care o duceau zilnic pentru a tine sistemul de termoficare în funcțiune. Oamenii cumpărau din banii lor și veneau la serviciu cu bucăți de țeavă, electrozi de sudură și alte materiale necesare pentru intervențiile la avarii, în geantă, își aduce aminte inginerul Adrian Gitlan.

Abia din vara lui 2016, odată cu preluarea fotoliului de Primar General de către Gabriela Firea, s-a demarat programul de reparații majore, cu lucrarea de la Filantropia, iar acum urmează să demareze programul de schimbare a conductelor vechi.

Muncă în condiții foarte grele… 

Vechimea foarte mare a sistemului de termoficare determină apariția foarte deselor avarii. Când nu avem apă caldă, înainte de a înjura RADET-ul, ar trebui să ne gândim că, exact în momentul acela, niște oameni lucrează în condiții deosebit de grele pentru a repara avaria.

Inginerul Gitlan spune că echipele de la RADET lucrează și când afară sunt – 20° C și viscoleste, dar și când sunt +40°C și soarele dogoreste înnebunitor. În timp ce alții stau la căldură sau la umbră, după caz, muncitorii și inginerii de la RADET sparg asfaltul, sapă, pentru a ajunge la conductele sparte, întra în canale sau gropi pline de apă, noroi și abur fierbinte, cu uneltele și cu aparatul de sudură, cu tuburile de acetilena. Ei lucrează, adesea, în noroi, în apă, încovoiati, înconjurați de șobolani și gândaci și pânditi la tot pasul de pericole. După ore în șir de muncă în condiții extrem de grele, muncitorii și inginerii de la RADET, reușesc, de fiecare dată, să ne readucă confortul, apa caldă și căldura în apartamente.

Poate că nu v-ați gândit niciodată, dar această meserie grea presupune și riscuri, pe care majoritatea dintre noi nu ni le asumăm, când mergem la serviciu. Mărturie stă tragedia din această iarnă, când doi muncitori de la termoficare și – au pierdut viețile, în timpul unei intervenții la o avarie. Asta ca să nu mai pomenim pericolele obișnuite pentru ei, de a fi electricutati de vreun cablu de curent electric prost izolat, de a da peste vreo țeavă de gaze care nu apare pe nici o hartă etc.

Muncă grea, salarii mici, tinerii nu vin să se angajeze la RADET!

Șefa Sindicatului Liber de la RADET, doamna Ioana Stoica este salariat al regiei dinainte de 1989 și lider sindical din anii ’90. „Știu tot ce se întâmplă în RADET și ii cunosc foarte bine pe oamenii care lucrează aici, fiindcă la mine vin și la bucurie și la necaz”, spune Șefa sindicaliștilor de la regia de termoficare.

Din cauza condițiilor grele de muncă și a salariilor mici, a riscurilor inerente și pentru faptul că au nevoie de o forță de muncă cu înaltă calificare, cei de la termoficare nu reușesc să găsească prea ușor doritori de a se angaja la RADET. Muncitorii calificați, instalatori, sudori, lăcătuși etc nu se înghesuie să se angajeze la regia de termoficare, pentru că pot câștiga mai mulți bani pentru o muncă cu mult mai ușoară și mai curată, a declarat pentru București FM Ioana Stoica.

Cu inginerii energeticieni și de alte specialități este și mai greu. Absolvenții învățământului superior de profil nu vor să lucreze în condiții atât de grele, pe salariile de la RADET și nici nu cunosc sistemul de termoficare al orașului. De aceea, cei de la RADET încearcă cu disperare să mențină specialiștii existenți în sistem, pentru ca aceștia, la rândul lor, să poată menține sistemul în FUNCȚIUNE  și să fie formatori profesionali pentru puținii tineri care se mai angajează, spune Șefa Sindicatului Liber RADET.

În aceste condiții, nu demult a făcut vâlvă o știre a unui make oarecare cum că regia de termoficare ar angaja „penali”. Este vorba, de fapt, despre doi ingineri cu mare experiență în ceea ce privește rețeaua de TERMOFICARE, foști angajați ai RADET. Oamenii au suferit accidente socio-juridice, dar unul nu a fost condamnat niciodată, iar celălalt și – a ispășit pedeapsa. În plus, cei doi nu au primit funcții de conducere, ci posturi de execuție, unde experiența și cunoașterea sistemului de termoficare sunt esențiale. „Nu am nimic a le reorosa, din punct de vedere profesional, celor doi colegi ai noștri. Dimpotrivă, sunt specialiști în sistemul de termoficare are nu au egal, la nivel național. Primarul general Gabriela Firea nu a avut nimic de-a face cu angajarea celor doi, așa cum au încercat să spună unii. Singurele criterii care au stat la baza deciziei privind reîncadrarea  lor au fost cele ale competenței și experienței profesionale, care aduc un plus activității regiei de termoficare”, a declarat Ioana Stoica, liderul Sindicatului Liber RADET.

Așadar, înainte de a ridica piatra pentru a lovi, înainte de a înjura, înainte de a ne repezi să etichetăm oameni și instituții, ar trebui să cunoaștem realitatea, cine sunt și ce fac oamenii aceia… S-ar putea să descoperim că, de fapt, sunt niște eroi, cuminți și anonimi…

sursa foto: www.romaniatv.net

 

 

Lasa un comentariu