Actualitate Prima pagina

Ortodocşii şi catolicii sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă a Domnului

Publicat de Grigore Bogdan
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc de 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, minunea pe care a făcut-o Iisus pe muntele Tabor. Sărbătoarea este numită în popor Pobreajenul şi este considerată a marca despărţirea de vară, informează Mediafax.

Sărbătoarea le reaminteste crestinilor de momentul schimbării minunate la faţă a lui Iisus, în Muntele Taborului, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage.

„Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă mai inseamna pentru popor ziua care marchează desparţirea de vară.

În această zi nu se lucrează, iar credincioşii duc la biserică fructe din noua recoltă, care se binecuvântează şi apoi se împart. Tot acum se adună şi plante de leac. Până în 6 august, agricultorii trebuie să fi terminat cositul şi pregătitul fânului, pentru că iarba îmbătrâneşte.

Tot în popor se mai spune că de Schimbarea la Faţă nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să te certe cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la Faţă. De asemenea, se spune că fetele nu trebuie să se pieptene deoarece nu le mai creşte părul, iar călătoriile trebuie evitate pentru că se spune că vă veţi rătăci.

sursa foto: https://str.crestin-ortodox.ro

Lasa un comentariu