Politică Prima pagina

Pentru binele ţării, Băsescu îi propune lui Iohannis un pact de coabitare cu Dăncilă: „Toate instituţiile se bat cu toate instituţiile. Din exterior vă pot asigura că se vede groaznic”

Publicat de Grigore Bogdan
În contextul blocajului dintre Preşedinţie şi Guvern, respectiv a faptului că „toate instituţiile se bat cu toate instituţiile”, Traian Băsescu îl sfătuieşte pe Klaus Iohannis să îi propună premierului Viorica Dăncilă semnarea unui pact de coabitare, similar celui semnat de el cu fostul premier Victor Ponta, în perioada guvernării USL, informeaza Mediafax.

„Toate instituţiile se bat cu toate instituţiile, iar blocajul între colobararea între Preşedinţie şi Guvern este extrem de dăunătoare şi ţine lucrurile blocate, pe de o parte în interior, iar din exterior vă pot asigura că se vede groaznic. Se vede o ţară care nu e gestionată, care nu are direcţie şi obiective. Iar aici, să nu se supere preşedintele Iohannis, dar putea să mă urmeze, pentru că ştia foarte bine despre PSD că nu are reguli, iar când un partid nu are reguli pentru a acapara puterea, trebuie să faci un lucru simplu, să impui reguli, iar regulile puteau fi impuse între preşedinte şi premier. Fără un protocol între preşedinte şi premier nu merge şi se vede acum. Domnul Iohannis trebuie să îi propună doamnei Dăncilă un pact de coabitare”; a declarat vineri Traian Băsescu, în discursul său susţinut la Şcoala de vara a Organizaţiei de Tineret a PMP care se desfăşoară la Neptun.

Basescu i-a reamintit lui Klaus Iohannis de pactul de coabitare pe care l-a semnat cu fostul premier Victor Ponta, în perioada guvernării USL.

„Vă aduc aminte în perioada mea de un USL care câştigase alegerile cu 60%, am făcut un protocol de coabitare, iar după două zile de la semnare eram la bruxelles depus la preşedintele CE şi se vedea cine ce a făcut. Şi uite ţara a putut fi ţinută pe o linie consecventă în ce priveşte politicile europene, dar şi evoluţiile interne. Acum nu spun că asta trebuie să fie o soluţie obligatorie. Când ai un guvern responsabil se poate guverna în baza legilor şi Consituţiei, însă când ai un partid care guvernează ca PSD, nicio măsură nu este o exagerare, pentru că acesta e PSD, un partid eezastruos pentru ţară. Apropo de acest lucru, un PSD care nu are Opoziţie, este un PSD lăsat liber. Neţinut în chingi guvernnul, neţinut partidul sub presiune, nu înseamnă decât introducerea în totalitate a liberului arbitru pe care pSD îl practică în guvernare, putere exercitată fără reguli. „,a conchis Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că este momentul prielnic pentru o moţiune de cenzură care să sancţioneze guvernul PSD, privind gestionarea pestei porcine, dar şi „mineriada” din 10 august.

„Faptul că s-a făcut dispersarea cu gaze, apoi urmărirea pe străduţele din piaţa vicotriei a fost un fel de lecţie, vă învăţăm noi minte să mai veniţi la manifestaţie. Pe toate străzile laterale i-a urmărit a vrut să fie o lecţie care o dă guvernul PSD, celor cre mai vor să vină la manifestaţiei. Iată două motive, pesta porcină şi mineriada organizată de stat în 10 august, trebuiau sancţionate printr-o moţiune de cenzură. Nu spune nimeni că o cădere a Guvernului Dăncilă, nu înseamnă un alt Guvern al aceleiaşi coaliţii, dar un Guvern ca acesta care defilează cu paiaţa aia de la agricultură (Petre Daea, ministrul Agriculturii – n.r.), panarama aia care mănâncă brânză pe unde apucă, este inadmisibil să ai un asemenea guvern. În momentul de faţă votantului din mediul rural i se ia porcul din curte. Pesta porcină e o probă a nivelului uriaş şi nepăsare a guvernelor PSD. E un motiv pentru care în orice ţară s-ar depune o moţiunea de cenzură”, a afirmat Traian Băsescu, în discursul său susţinut la Şcoala de vara a Organizaţiei de Tineret a PMP care se desfăşoară la Neptun.

Lasa un comentariu