Prima pagina Sanatate

Pintea, precizări în cel mai nou scandal al dezinfectanților din spitale: „Noi am continuat aceste controale, am făcut plângere și am retras de pe piață aceste cantități. Nu pot oferi mai multe informații cu privire la spitalele implicate, ancheta este în curs”

Publicat de Grigore Bogdan
Sorina Pintea a reacționat la cel mai nou scandal în ceea ce privește dezinfectanții necorespunzători pentru spitale. Mai multe firme sunt suspectate că au vândut substanţe ineficiente pentru distrugerea bacteriilor, iar marți dimineața au avut loc mai multe percheziții în Bucureşti, Ilfov şi Prahova.

Sorina Pintea a reacționat la scandalul din această dimineață, în ceea ce privește dezinfectanții necorespunzători pentru spitale.

„Noi am continuat aceste controale, am făcut plângere și am retras de pe piață aceste cantități. Există o anchetă în curs, în momentul în care am făcut aceste verificări, aceste biocide erau deja în spitale. Dacă se aplică protocoalele așa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului, însă orice produs ajuns în spital, trebuie să fie conform. Nu pot oferi mai multe informații cu privire la spitalele implicate, ancheta este în curs”, a precizat Sorina Pintea.

Dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare şi cu privire la care a fost deschis un dosar penal au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a mai adăugat, marţi, ministrul Sănătăţii.

„Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o pe 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din țară verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează,” a declarat Sorina Pintea.

„Ce s-a întâmplat la Marius Nasta a fost un caz de focar de infecţie pe care spitalul l-a raportat, lucru absolut normal. În toate spitalele din lumea aceasta există infecţii, acestea se raportează, problema României la un moment dat a fost că aceste infecţii nu se raportau. Anul trecut, numărul acestor infecţii s-a dublat şi eu am spus că mă bucur. Asta înseamnă că am început să raportăm, să fim serioşi”, a declarat ministrul.

Lasa un comentariu