IT Prima pagina

Povestea românului care a creat calculatoare ilegale în anii 80

Publicat de Diana F
”Cobra”. Așa se numește calculatorul handmade produs de românul Mihai Moldovanu în anii ’80. Iar o echipă de ziariști l-a vizitat zilele trecute și l-a pus să deschidă cutia în care se afla averea sa din copilărie. ”Poate ar putea funcționa în continuare”, spune el.

Șterge praful cu mâinile. În interiorul cutiei se află calculatorul pe care l-a construit pentru liceu. Nu l-a pornit de 10, poate de 20 de ani. În vara aceasta, când s-a mutat de la un apartament la altul, a dat peste cutie. „Trebuie să găsesc un încărcător și un televizor vechi. Va fi dificil să o reînviez.”

Un om atletic, deja trecut de 40 de ani,  Moldovanu întotdeauna a realizat proiecte DIY. În comunitatea locală open source, el este mai bine cunoscut ca unul dintre creatorii primei distribuții de Linux din România, TFM, care este încă folosit de companiile locale. Locul de muncă de la 9 la 15 este cel al unui administrator de sistem pentru o companie fin-tech din București.

Iar reușita sa nu se poate compara cu al unui student din Statele Unite din acea vreme. La mijlocul anilor 1980, România era o țară comunistă afectată de sărăcie. La fel ca o mână dintre colegii săi cu o pasiune incontestabilă pentru computere, Moldovanu a devenit în curând unul dintre puținii constructori de calculatoare off the market din țară. Ei au fabricat ilegal computerele folosind componente contrabandate din fabrici și grămezi de fire lipite manual. Dar înarmați cu foarte puține resurse și o mulțime de creativitate, oameni ca Moldovanu au alimentat în curând o industrie hardware subterană care va da naștere unora dintre cei mai buni profesioniști din industria tehnică din țară.

Mihai Moldovanu, revizuind Cobra, a învățat să construiască tehnică de calcul în underground în anii ’80 în România. „A fost o operațiune extrem de ilegală și am știut foarte bine acest lucru”, spune Moldovanu pentru Ars Tehnica. „Dar pentru noi nu a contat, eram foarte entuziasmați să transformăm o grămadă de părți și fire într-un proiect valoros”.

1 Comentariu

  • DA, ÎN ANII ’80 ŞI EU ERAM FURAT DE MIRAJUL CALCULATORULUI DOVADĂ CĂ ÎN PREAJMA REVOLUŢIEI DEVENEAM ANALIST PROGRAMATOR DUPĂ UN CURS DE UN AN (LA CEPECA BUCUREŞTI) . A FOST O PERIOADA PE CARE , DACĂ AŞ DESCRIO , TINERII DE ASTĂZI IT-işti nu ar crede că s-a întâmplat !!!! FRUMOS ŞI FASCINANT !!! ACUM SUNT BĂTRÂN DAR CALCULATORUL ESTE ÎNCĂ PREZENT ÎN VIAŢA MEA !!! FELICITĂRI PENTRU TENACITATEA LUI MIHAI MOLDOVAN ŞI ÎNŢELEG CE SACRIFICII MATERIALE ŞI NU NUMAI, AFĂCUT ÎN ACELE TIMPURI !!! ESTE UN PIONER ÎN ÎNCEPUTIL IT ROMÂNESC !!!

Lasa un comentariu