Prima pagina Societate

Ratele la Programul „Prima Casă” au devenit O PACOSTE din cauza indicelui ROBOR

Publicat de Grigore Bogdan
Programul „Prima Casa” i-a incântat pe mulţi români, datorită avansului mic si a garanţiei pe care o oferă statul pentru creditul acordat. Din cauza fluctuaţiei halucinante a indicelui ROBOR, care a atins 3,15%, cel mai mare din ultimii 4 ani, românii au ajuns să plătească până la 44% din venituri drept rată lunară, informeaza Mediafax.

Se pare insa ca fluctuatia indicelui ROBOR, nu i-a descurajat pe cei care îşi doresc să devină proprietari.

Dacă mă refer la anul 2018, din totalul plafonului alocat de 2 miliarde de lei la zi a fost deja epuizat 62 la sută”, spune Gheorghe Lăpădat, director general adjunct FNGCIMM.

Spre exemplu, cei care au luat un credit în 2012 plătesc in momentul de fata o rată de 1.229 de lei. Comparativ cu anul trecut, din cauza cresterii ROBOR, e o crestere de 300 de lei.

Indicele ROBOR a variat destul de mult şi chiar depăşea la un moment dat nivelul de 6%.

„E atât de imprevizibil ce se întâmplă fiscal. Alţii care nu înţeleg roboreză – această boală neagră, nu e o boală, e o consecinţă naturală a ceea ce se întâmplă în România”, spune Iancu Guda, analist economic.

În momentul acesta dobânda de politică monetară este de 2,5 la sută, ROBOR-ul nu poate creşte mai mult de 3,5 la sută”, adaugă Irina Chiţu, analist financiar.

 

Lasa un comentariu