Panorama Prima pagina Societate Turism

REPORTAJ Am fost la Delta Văcărești. Cum arată Rezervația Naturală a Capitalei

Publicat de Diana F
Delta Văcăreşti a devenit oficial rezervaţie naturală, protejată de lege în 2014. Decizia a fost luată de Consiliul General al Primăriei Bucureşti. Oaza de verdeaţă a fost disputată ani la rând de proprietarii de terenuri şi autorităţi. Interesul imobiliar a fost la un pas să şteargă de pe hartă întreaga zonă. ”La doi paşi de casă, bucureştenii pot vedea acum o adevărată minune a naturii”, se arăta într-un articol cum 3 ani.

Așa că ne-am dus să vedem cu ochii noștri ce se întâmplă acum în singura rezervație naturală a Bucureștiului. Și lucrurile nu stau deloc pe roz. Ca să urci dinspre Hotel Rin Grand Hotel trebuie să fii destul de bun la alpinism sau măcar să ai încălțăminte adecvată. Există o singură cale de acces prevăzută vis-a-vis de târgul de mașini AUTOVIT, cu scări, dar și aia este foarte murdară și prost întreținută.

Dar noi am ales calea mai scurtă, deși riscantă, și am urcat pe pământ pe o potecă improvizată de oamenii care vin să se plimbe și să admire peisajul mirific. Așa ne-am întâlnit cu o doamnă, Simona, care-și plimbă copilul zi de zi la înălțime și admiră lacul Văcărești.

”Ne place mult aici deși nu întreține nimeni această zonă. Sunt sticle sparte peste tot. Într-o zi, când a mers și bunica cu noi, ne-am încumetat să coborâm pe lac deși este foarte, foarte periculos. Dar s-a meritat pentru că este superb. Sunt tot felul de păsări pe care în altă parte nu le poți vedea”, ne-a spus ea.

Sperăm să citească acest articol și cei care se ocupă de Primăria Capitalei. Efectiv nu ai pe unde să mergi fără să riști să calci în sticle sparte sau în mizerie de nedescris. Și o cale de acces pe lac cred că ar fi minunată pentru cei care vor să ajungă acolo.

Delta Văcărești reprezintă un paradis în mijlocul unei capitale aglomerate şi agitate. Asta reprezintă cele 180 de hectare de sălbăticie în care traiesc nu mai puţin de 90 de specii de vieţuitoare. O deltă în adevăratul sens al cuvântului, a cărei frumuseţe i-a uimit şi pe specialişti.

Gândit drept proiect nautic în anii `80, Lacul Văcăreşti a fost lăsat în paragină după revoluţie. Terenul a făcut cu ochiul de multe ori dezvoltatorilor imobiliari, însă natura a fost de această dată mai puternică. Academia Română şi Ministerul Mediului au dat avize pozitive pentru ca delta să fie protejată de lege. La fel şi Primăriei Capitalei.

Autorităţile promiteau în 2014 că Parcul Natural Văcăreşti va deveni una dintre principalele atracţii ale Bucureştiului. Cu toate acestea, locul este arată în continuare părăsit iar cei care-l vizitează nu ar vrea decât să fie curat.

Lasa un comentariu