Actualitate Finante & Afaceri Societate

România înregistrează un declin demografic accentuat, iar la capitolul decese suntem pe primul loc în Europa

Publicat de Grigore Bogdan
Potrivit ultimelor date Eurostat, România e într-un declin demografic accentuat, astfel ca, populaţia României a scăzut, într-un singur an, cu 6 la sută. Din pacate si la capitolul decese, tara noastra e pe primul loc în Uniunea Europeană, informeaza Digi24.

„România va continua să stea prost. Mai mult, tendinţa de deteriorare este foarte bine instalată prin toate mecanismele. Numărul de decese e de aşteptat să rămână la acel număr foarte ridicat, de 260 de mii”, spune Vasile Ghețău, de la Centrul de Cercetări Demografice.

„Având în vedere că suntem în al 29-lea an de scădere a populaţiei ţării şi de deteriorare a structurii pe vârste, stoparea declinului, în opinia mea, nu mai este posibilă. La o scădere anuală de 140-150 de mii”, arată Vasile Ghețău.

Un alt aspect ingrijorator e că România e pe primul loc în rândul ţărilor europene la rata deceselor în rândul persoanelor sub 75 de ani.

„Din păcate, nu există programe de prevenţie funcţionale. Şi oricum, un program de prevenţie are rezultate notabile abia după 10-15 ani. Există pacienţi care vin preventiv, dar, din păcate, nu sunt o majoritate”, explică Rodica Tănăsescu, președinta sindicatului național al medicilor de familie.

sursa foto: http://www.bucurestifm.ro

Lasa un comentariu