Prima pagina Societate

România, ţara din Europa cu cei mai mulți proprietari de locuințe

Publicat de Grigore Bogdan
Conform datelor INS, România este fruntasa in Europa din punct de vedere al proprietarilor de locuinţe, dar, in acelasi timp, ne aflam la subsolul clasamentului privind achitarea facturile la apă, gaze sau căldură, informeaza Antena3.

Datele INS mai arata ca, din şapte milioane de gospodării din ţara noastră, peste un milion dintre ele nu şi-au plătit la timp facturile anul trecut.

Legea in vigoare prevede că atunci când o persoană nu plăteşte întreţinerea mai mult de trei luni şi strânge o datorie mai mare de două mii de lei, asociaţia de proprietari poate cere sechestru pe apartament, la Direcţia de Taxe şi Impozite. Din acel moment, rău-platnicul nu-l mai poate vinde, dar îl poate închiria. Datoriile se recuperează doar în instanţă, prin executare silită. Un proces care poate dura ani întregi. Legislatia actuala face ca din cauza unui singur rău-platnic, multe alte familiii ajung sa sufere.

Apa caldă şi căldura se taie după două facturi consecutive neachitate, apa rece după patru facturi neplătite, iar energia electrică – după cinci luni de restanţe. Statisticile plasează România pe locul patru, în topul datornicilor. Mai prost decât noi stau doar grecii, italienii şi bulgarii.

Lasa un comentariu