Actualitate Prima pagina Societate

Salariile românilor au scăzut drastic. BNS trage un semnal de alarmă: „Doar aproximativ 50% din angajatori au operat modificări ale contractelor individuale de muncă în vederea compensării transferului sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat”

Publicat de Grigore Bogdan
Blocul Național Sindical atrage atentia ca salariile românilor au scăzut drastic. Potrivit statisticilor, la 31.03.2018, doar aproximativ 50% din angajatori operasera modificări ale contractelor individuale de muncă, mai exact 41,13% din totalul contractelor de muncă cu timp complet. BNS analizează efectele adoptării OUG 79/2017, adică transferul sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

„Doar aproximativ 50% din angajatorii din mediul economic din Romania au operat modificări ale contractelor individuale de muncă în vederea compensării transferului sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. 24% din angajatorii activi nu au operat nici o modificare a contractelor individuale de muncă, nici măcar pentru un singur contract.

La 31.03.2018 – erau înregistrate 2.196.895 de contracte de muncă cu timp complet cu salariul de încadrare egal cu salariul minim, adică 41,13% din totalul contractelor de muncă cu timp complet.

Ca efect al adoptării OUG 79/2017, de la 1 ianuarie 2018, România este singurul stat din Uniunea Europeană în care contribuţiile la asigurările sociale pentru sistemul de pensii şi cel de asigurări sociale sunt plătite integral de angajati”, precizează BNS, în comunicat.

Lasa un comentariu