Prima pagina

Se împlinesc 100 de ani de la semnarea tratatului de pace de la Versailles, care a marcat încheierea primului război mondial

Publicat de Grigore Bogdan
Tratatul de la Versailles a fost semnat pe 28 iunie 1919, marcând incheierea primului razboi mondial si crearea Ligii Naţiunilor, după negocieri purtate timp de şase luni la Conferinţa de Pace.

Documentul semnat în Sala Oglinzilor din Palatul de la Versailles a marcat finalul Primului Război Mondial, prin acordul între forţele Aliate, ca învingătoare, şi Germania, în calitate de învinsă şi putere direct răspunzătoare de pagubele rezultate din conflict. Este cel mai important dintre tratatele de pace care au încheiat prima conflagraţie mondială. Tratatul a redus teritoriul Germaniei, zone întregi fiind cedate ţărilor vecine, în vreme ce alte regiuni erau plasate sub supraveghere internaţională. În plus, Germania pierdea coloniile. Celelalte Puteri Centrale care au luptat alături de Germania au încheiat tratate separate, la Saint-Germain-en Laye, pentru Austria, la Neuilly-sur-Seine, din partea Bulgariei, la Trianon, cu Ungaria, şi la Sevres pentru Imperiul Otoman.

sursa foto: https://upload.wikimedia.org

Lasa un comentariu