Actualitate Prima pagina Sanatate Societate

Secretarul de stat Raed Arafat dă asigurări populaţiei privind pesta porcină africană: „Important este că ea nu afectează sănătatea omului”

Publicat de Grigore Bogdan
Raed Arafat a subliniat în urma unei şedinţe la sediul MAI, că pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar vestea bună este că nu afectează sănătatea omului. De asemenea, secretarul de stat a făcut un apel către populaţie să permită autorităţilor uciderea porcilor bolnavi şi să respecte măsurile de prevenire, urmând să fie acordate despăgubiri pentru animalele sacrificate, informează Digi24.

„Trebuie să se înţeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populaţiei. (…) În al doilea rând, pentru a limita răspândirea ei este extrem de necesară colaborarea populaţiei. Asta înseamnă că toate măsurile care se impun, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri – de dezinfecţie, de prevenire – sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească”, a spus Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat a dat asigurari oamenilor că vor primi despăgubiri pentru porcii sacrificaţi. El a mai spus că va fi demarată o campanie de transmitere a acestor mesaje în rândul populaţiei.

„Deci, aceste mesaje urmează să facă parte dintr-o campanie intensă care va fi derulată şi prin implicarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin toate mijloacele, şi a celorlalte autorităţi implicate şi local şi naţional. Aceste mesaje urmează să fie transmise pe toate căile posibile, inclusiv prin primar, prin biserici, la sate şi prin toate mijloacele astfel încât oamenii să înţeleagă ce înseamnă această boală, să li se explice şi să li se explice că nu pierd nimic dacă anunţă că un porc este bolnav, pentru că ei vor primi despăgubirea care este alocată lor şi cu care Ministerul Finanţelor este de acord şi urmează să fie emisă la fiecare animal, porc care este sacrificat.

sursa foto: https://www.ordinea.ro

Lasa un comentariu