Politică Prima pagina

Senatorul PSD Liviu Pop cere o anchetă privind condițiile numirii ilegale a lui Augustin Lazăr

Publicat de Grigore Bogdan
Senatorul PSD, Liviu Pop, a reacționat pe facebook, cerând o anchetă, după ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat aseară raportul privind activitatea managerială a procurorului general, Augustin Lazăr. Printre cele 20 de puncte ale raportului, s-a făcut dezvăluirea că președintele Iohannis l-a numit în funcție pe actualul procuror general cu încălcarea procedurilor legale obligatorii, cel mai grav aspect fiind acela „că în dosarul de candidatură se afla o rezoluție de clasare a unui dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis, dispusă/semnată de Augustin Lazăr”.

„Este necesară o anchetă privind condițiile numirii ilegale a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general și legătura cu clasarea dosarului care îl viza pe președintele Iohannis”, susține senatorul PSD Liviu Pop.

„Raportul ministrului Justiției evaluează și descrie în 20 de puncte distincte grave abateri de conduită profesională, încălcări ale legii, ale Constituției și neîndeplinirea atribuțiilor manageriale de care se face responsabil procurorul general.
De o gravitate extraordinară este dezvăluirea că președintele Iohannis l-a numit în funcție pe actualul procuror general cu încălcarea procedurilor legale obligatorii – din dosarul de candidatură lipsea pur și simplu evaluarea profesională a lui Augustin Lazăr.
Cel mai grav este că în dosarul de candidatură se afla o rezoluție de clasare a unui dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis, dispusă/semnată de Augustin Lazăr.
Un astfel de document nu avea ce căuta din punct de vedere legal în acel dosar de candidatură. Privind lucrurile din această perspectivă pare o acțiune de șantaj sau de intimidare, ori o dovadă în avans, de fidelitate.
Citat din Raportul Ministrului Justiției (p. 15): „Nu cunoaștem dacă motivul acestei scăpări are vreo legătură cu faptul că în dosarul de candidatură al actualului procuror general era tocmai o rezoluție de clasare care privea președintele României în funcție.”
Cele 20 de motive invocate de ministrul Justiției sunt însoțite de exemple concrete, dovezi, fapte, actiuni și atitudini ilegale și ilegimite imputabile procurorului general”, mai scrie Pop pe Facebook.

Lasa un comentariu