Utile

Sfaturi utile: Cum să nu fii furat când călătorești cu avionul

Publicat de Diana F
Mulți ați pățit să rămâneți fără bagaj atunci când sunteți nevoiți să vă plimbați cu avionul. Iar noi ne-am gândit să vă oferim niște sfaturi pentru a evita să mai pățiți acest lucru în viitor.

1. Nu puneți nimic prețios în bagajul de cală

Laptopuri, tablete, electronice de orice fel, bijuterii sau orice alt obiect scump. Da, poate părea o idee bună să lăsați laptopul acela mare și greu de la muncă în bagaj, dar nu faceți asta, nu merită scandalul care iese dacă-l pierdeți.

Toate obiectele prețioase se transportă în bagajul de mînă. Puteți lăsa în cel de cală diverse accesorii, deși chiar și așa este riscant. Imagistica în raze X nu-i așa clară, iar la repezeală cineva poate vedea cutia de la noul Kindle și să vă deschidă bagajul oricum ca să o ia, chit că aparatul în sine este la tine în mână.  În cel mai rău caz, însă, rămâneți fără accesorii.

Indiferent cât de plin sau cât de greu ar fi bagajul de mînă, nu puneți electronice în cel de cală. Pentru fiecare ocazie în care o știți când cineva a călătorit așa fără probleme, altul a rămas fără iPad.

2. Încuiați-vă întotdeauna bagajul.

Nu ajută la nimic, un fermoar se poate deschide împingându-l cu un pix sau alt obiect mai tare și ascuțit, dar măcar așa rămîne o urmă clară că cineva a umblat în bagaje.

Dacă-l aveți neîncuiat, hoții vi-l deschid, fură și închid la loc fără nici o urmă. Vă veți prinde de furt abia acasă sau la hotel sau două zile mai târziu. Un bagaj desfăcut iese imediat în evidență încă de pe banda aeroportului și vă ajută la plângerea pe care o veți face. În plus, un bagaj neîncuiat atrage și mai mult hoții; îl pot controla fără a lăsa nici un semn.

3. Legați bagajul cu un cordon sau înfoliați-l

Se aplică principiul invers de la punctul 2: cu cât bagajul este mai greu de desfăcut, cu atât furtul este mai puțin probabil, că totuși timpul este limitat. Habar n-am de unde se poate lua un astfel de cordon, dar sunt sigur că există vreun magazin online obscur și cu așa ceva.

4. Dacă sunteți furat, depuneți o plîngere

Problema trebuie semnalată, că abia după ce se adună plângerile încep și autoritățile să facă ceva.

Personal n-am înțeles niciodată de ce sunt bagaje neridicate pe acele benzi. Dacă au fost trimise la aeroportul greșit cu avionul greșit, de ce nu se vede problema aceasta înainte de a fi puse pe bandă și redirectate încă de acolo spre destinația corectă? Ce faci, aterizezi și uiți să-ți ridici valiza, îți aduci aminte după două zile?

Există și niște asigurări de călătorie ce asigură și riscul de furt, dar aș citi cu mare grijă condițiile contractuale pentru ele, s-ar putea să descoperiți că nu-i așa simplu de recuperat vreun ban.

1 Comentariu

  • „Legați bagajul cu un cordon sau înfoliați-l
    Se aplică principiul invers de la punctul 2: cu cât bagajul este mai greu de desfăcut, cu atât furtul este mai puțin probabil, că totuși timpul este limitat. Habar n-am de unde se poate lua un astfel de cordon, dar sunt sigur că există vreun magazin online obscur și cu așa ceva.”

    Sunt si un fel de curele, dar mai nou se folsoesc niste sigilii de bagaje cu numar unic de identificare. Si sunt si pe siteuri si la oficiile postale, si prin hoteluri, aeroporturi. Le cheama Travel Seal si costa mai putin de un euro unul. Sigiliul odata rupt se vede de la o posta ca bagajul a fost deschis – se vede si pe camere – si nu poate fi inlocuit cu un altul, cum se intampla cu folia (asa si fac cei de la handling, o inlocuiesc pe loc cu folie de bucatarie) pentru ca are un numar unic de identificare.

Lasa un comentariu