Prima pagina Sanatate

Statistici îngrijorătoare: România e fruntașă în Europa la consumul de zahăr

Publicat de Grigore Bogdan
Românii, din pacate, sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa, arată statisticile. Media naţională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, informeaza Digi24.

„Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare, vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.

„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă.

sursa foto: https://pixabay.com

Lasa un comentariu