Actualitate IT Societate

Știrile false devin tot mai „puternice”. Care este motivul

stiri false
Publicat de Sebastian A.

Știrile false sunt o problemă a secolului nostru, alimentate de evoluția tehnologică și care par, în ciuda eforturilor unor giganți precum Facebook sau Google, tot mai răspândite și mai periculoase.

Am ajuns într-o perioadă în care suntem atât de bombardați de știri false, încât ne este foarte greu să distingem ce este real și ce nu. Un exemplu mai clar și mai actual este dat de alegerile prezidențiale din SUA. Tot mai multe date arată clar că alegerile au fost câștigate de republicanul Donald Trump datorită știrilor false propagate în timpul campaniei electorale.

Pewinternet.org a realizat un studiu în care a chestionat 1.100 de experți din domeniul tehnologic și profesori din mai multe domenii, iar 51% dintre ei au spus că știrile false vor deveni din ce în ce mai „puternice”. Soluția pentru stoparea fenomenului? Ei bine, cel puțin în următorii 10 ani este aproape imposibilă.

Ciudat, dar o altă concluzie arată că, de fapt, una dintre cauze este tehnologia. Aceasta facilitează cu fiecare inovație știrile false, iar răspândirea lor devine mai ușoară și își atinge exact țintele dorite.

Interesant este că dintre cei chestionați, cei 49% care văd problema știrilor false mai ușor de eliminat, spun că tehnologia este soluția. Experții spun că oamenii vor ajunge să conștientizeze riscurile propagării unor mesaje false în mediul online și vor investi mai mult timp și resurse pentru a combate și elimina fenomenul.

Citește și:

Veteran de război, trimis în judecată pentru că vindea bilete

Lasa un comentariu