IT Stiinta & Cultura

Ce-am fi fără ei. TOP 5 oameni care au inventat tehnologii esențiale astăzi

Publicat de Sebastian A.

Trebuie să recunoaștem că nu putem fără ea. Tehnologia ne ghidează viața din orice punct ai privi-o. Dacă unii spun că aceasta aduce mai mult rău decât bine, de fapt, părerea specialiștilor este că ea face parte din evoluția umană, iar unele lucruri care păreau și par imposibile, acum au un „remediu”. Mai jos vă prezentăm cinci oameni care au adus o parte atehnologiei în viața noastră și cărora ar trebui să le fim recunoscători.

1. Jack Kilby (1923 – 2005) şi Robert Noyce – circuitul integrat

În 1958 era realizat primul circuit integrat, bazat pe germaniu. Acesta este invenţia inginerului american Jack Kilby, care lucra pe atunci la compania Texas Instruments. Şase luni mai târziu, Robert Noyce, de la compania Fairchild Semiconductor, realiza un dispozitiv similar bazat pe siliciu.

Kilby este şi co-inventatorul tehnicii de „tipărire la cald”. Comunitatea ştiinţifică l-a recompensat pe Kilby pentru descoperirile aduse. El a primit în anul 2000 Premiul Nobel pentru Fizică. Totuşi, inginerul este destul de puţin cunoscut de publicul larg, la fel şi Noyce.

2. Douglas Engelbart (1925 – 2013) – mausul pentru computer

Engelbart este americanul care a inventat mausul pentru computer în 1964, pe când lucra la Stanford Research Institute (acum SRI International). Dispozitivul a fost prezentat publicului larg patru ani mai târziu, în 1968. Engelbart este şi unul dintre pionierii internetului. El a fost lider al echipei care a inventat hipertextul.

3. Douglas Engelbart (1925 – 2013) – mouse-ul pentru computer

Engelbart este americanul care a inventat mouse-ul pentru computer în 1964, pe când lucra la Stanford Research Institute (acum SRI International). Dispozitivul a fost prezentat publicului larg patru ani mai târziu, în 1968. Engelbart este şi unul dintre pionierii internetului. El a fost lider al echipei care a inventat hipertextul.

4. John B. Goodenough (n. 1922) – bateria Li-Ion

Bateriile Li-Ion sunt standardul în dispozitivele mobile de astăzi şi nu numai. Acest tip de acumulator a fost inventat de către fizicianul John B. Goodenough în 1980, pe când avea 57 de ani. Primele baterii Li-Ion a fost lansate pe piaţă de Sony în 1991.

5. Martin Cooper (n. 1928) – telefonul mobil

Deşi mai cunoscut decât alţi inventatori prezentaţi aici, faima lui Cooper nici măcar nu se poate compara cu cea a lui, de exemplu, Steve Jobs. Asta deşi Cooper este omul care a inventat telefonul mobil, în 1973, pe când lucra la compania americană Motorola. Primul celular, numit DynaTAC, cântărea 1,1 Kg şi avea o lungime de 25 cm. Înainte mai fuseseră dezvoltate telefoane mobile, care puteau fi instalate în automobile sau cărate în genţi, însă acestea erau grele şi voluminoase.

sursa: go4it.ro

Lasa un comentariu