Criptomonezi Finante & Afaceri

TRANZACȚIE FĂRĂ PRECEDENT în România. Cu ce consecințe pentru buzunarele noastre?

Publicat de Anca D
După Internet, Bitcoinul pare că se situează pe poziția următoare a invențiilor disruptive și e sigur că deja începe să ne influențeze viețile.

Parcul eolian Dorobanţu este localizat în sud-estul României şi include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobanţu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh. El a aparținut OMW Petrom care a încheiat recent contractele de vânzare către Transeastern Power Trust, un producător canadian independent de energie electrică care deţine şi operează instalaţii care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar şi hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat în 2014 şi este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.
Despre achiziția realizată, J. Colter Eadie, directorul general al Transeastern, a declarat: „Suntem încântați că am semnat acordul de achiziție cu OMV Petrom pentru parcul eolian Dorobantu și această achiziție va fi o etapă majoră pentru Transeastern, ca cea mai mare achiziție până în prezent, care va dubla capacitatea noastră de producție de energie electrică, veniturile prognozate și marja de funcționare. Cu această achiziție vom crește capacitatea de generare a Transeastern de peste zece ori de la oferta publică inițială a companiei care a avut loc cu doar trei ani în urmă”.

Pentru achiziționarea parcului, Transeastern a recurs la un credit-punte de 23 milioane dolari și un împrumut de 2,8 milioane euro de la OMV Petrom, care va fi rambursat după închiderea unui plasament privat de acțiuni proprii în valoare de 40 milioane de dolari, programat pentru luna ianuarie. Compania canadiană a anunțat că își va schimba numele în Blockchain Power Trust după închiderea plasamentului.
“Credem că vom fi pionierii unui model de afaceri nou și robust, odată cu trecerea de la o companie de utilități la o operațiune de exploatat criptomonede, integrată pe verticală”, adaugă J. Colter Eadie. Șeful Transeastern a precizat că energia eoliană produsă la Dorobanțu va fi folosită pentru exploatarea de criptomonede (n.r. la baza tehnologiei blockchain se află generarea de monede digitale pe piață). Este prognozat ca până în 2020, exploatările Bitcoin ar putea consuma 14.000 MW de energie electrică, ceea ce reprezintă, de exemplu, aroximativ jumătate din capacitatea de generare a Angliei.

Transeastern prevede că viitoarea exploatare de Bitcoin va avea o putere de procesare de 90,7 PH/s (în bitcoin, aproximativ 30 criptomonede pe zi): „credem că este un model ecologic și sustenabil pentru criptomonede, model care ne va permite să operăm profitabil”, precizează compania.

Lasa un comentariu