Justitie Prima pagina

Tudorel Toader după adoptarea Codului Penal: „Modificările au survenit la Comisia specială și dânșii sunt în măsură să vă răspundă”

Publicat de Grigore Bogdan
Ministrul Justiției Tudorel Toader a comentat adoptarea Codului Penal, spunând că „este Codul penal din 2014 care are modificări”. In ceea ce privește modificările care s-au făcut, Toader spune că acestea „au survenit la Comisia specială și dânșii sunt în măsură să vă răspundă”.

„Nu este noul Cod penal. Este Codul penal din 2014 care are modificări. Cu privire la acest Cod penal, vă aduceți aminte că MJ a elaborat proiectul de lege pentru modificare, în sensul punerii de acord cu deciziile CCR, în sensul punerii de acord cu directivele UE. Mă refer la Codul penal și la procedură penala. Strict propunerea noastră viza transpunerea directivei, punerea de acord cu deciziile CCR. Mai departe, modificările au survenit la Comisia specială și dânșii sunt în măsură să vă răspundă. Eu ce vă pot spune? Eu vă pot spune că în controlul de constituționalitate se va vedea dacă modificările adoptate corespund exigențelor constituționale. (…) oportunitatea unei reglementări aparține legiuitorului, iar constituționalitatea este o obligație generală pe care o va verifica instanța de contencios constituțional”, a spus Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiției.

Tudorel Toader a comentat si dezincriminarea abuzului în serviciu.

„Legiuitorul este obligat să modifice o lege, Codul penal în speță, cu deciziile CCR. Dar legiuitorul nu este obligat să adopte și alte modificări. (…) Eram în mașină când cineva m-a întrebat despre ce părere am despre neglijență și în acel moment aflasem despre dezincriminare. Cu privire la abuz, au fost multe dezbateri. Știți că am primit multe propuneri de modificare. (…) În Codurile penale din statele UE doar câteva au incrimat abuzul. Sunt Coduri penale care incriminează abuzul dar într-o formă mult mai riguroasă, mult mai strictă, mai clară așa cum ne cere CEDO și CCR. La nivelul Comisiei speciale s-au strâns 32 de propuneri pentru modificarea abuzului în serviciu, una fiind a Ministerului Justiției. (…) Am făcut o sinteză a lor, am luat din acele propuneri ceea ce am considerat și le-am trimis la Comisia specială. Întrebați Comisia specială care au fost rațiunile pentru care au reținut una dintre variante. Cele 32 de propuneri au fost propuneri. Propunerea nu produce efecte juridice și Comisia specială a reținut una dintre ele. Dânșii vă pot explica comparativ de ce au preferat o soluție în detrimentul alteia”.

Lasa un comentariu