Opinii Panorama

Un celebru serial BBC îi consideră pe români, ȚIGANI

Publicat de Eugen Roman
Serialul englez Peaky Blinders, a carui actiune se petrece imediat dupa primul razboi mondial, prezinta evolutia unei bande criminale din Birmingham in continua expansiune. La intalnirea dintre seful banditilor si conducatoarea unei alte gasti infractionale, de tigani , cei doi vorbesc in limba “stramosilor” acesteia din urma, adica in … romana. Nu in “romanes” sau vreun alt dialect, ci direct in romana. Intamplarea se repeta si cu o ghicitoare tiganca si cam escroaca . Si asta vorbeste tot in romaneste.

Deci in Anglia anilor ‘20-‘30 ai secolului trecut tiganii erau romani. Si, bineinteles, infractori. Daca n-ar fi absurd ar fi de ras. Asta dovedeste inca o data cum s-a inoculat (si se inoculeaza in continuare) aceasta idee in mintile publicului englez si nu numai. Sa nu ne mire atunci xenofobia si respingerea romanilor de catre o societate a Vestului, care inghite, pe nemestecate, astfel de brasoave.

Ceea ce ne mira, insa, este totala lipsa de reactie a conducatorilor nostri care in aproape 30 de ani nu au facut nimic sa indrepte astfel de lucruri. Nu au reusit sa angajeze o firma de PR, in Europa si SUA, care sa promoveze valorile si realitatile romanesti, nici vreo firma de lobby care sa-i apropie de decidentii politici importanti din aceasta lume.

De aceea suntem tratati ca o natiune de mana a treia, de aia avem parte de MCV prelungit, si diverse amenintari (gen refuzul vizei Schengen, conditionarea fondurilor europene, retragerea dreptului de vot, etc) din partea UE.
Poate vine si un moment al trezirii la realitate si al actiunii. Sper, cel putin.

SEMNAT: EUGEN ROMAN

2 Comentarii

  • Eu am facut 3 scrisori de reclamatie pe acest subiect si la televiziunile din Anglia si direct la ei fara nici un raspuns inapoi.
    Le am oferit date concrete si dovezi istorice ..a fost mai usor pentru ei sa ignore.

Lasa un comentariu