Actualitate Societate

Un nou proiect de lege a fost adoptat: hărţuirea psihologică şi hărţuirea stradală se pedepsesc cu amendă contravenţională

Publicat de Grigore Bogdan
Astăzi, Camera Deputaţilor a adoptat cu 214 voturi „pentru”, opt voturi „împotrivă” şi zece abţineri, un proiect de lege pentru modificarea legii 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Potrivit noilor reglementări hărţuirea psihologică şi hărţuirea stradală se pedepsesc cu amendă contravenţională cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei, informeaza news.ro 

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul neafiliat Oana Bîzgan şi a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.

După alineatul 1 al articolului 6 din actuala lege 202/2002 s-a adăugat următoarea prevedere: „Se interzic comportamentele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică atât în public, cât şi în privat”.

Printre altele, discriminarea pe bază de sex sau prin utilizarea de către angajator a unor practici care dezavantajează persoanele de un anumit sex, în legătură cu relaţiile de muncă, discriminarea pe bază de maternitate a femeilor gravide sau care alăptează şi hărţuirea sexuală se pedepsesc cu amendă contravenţională cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei.

„Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Zi de zi, femeile din România sunt agresate şi umilite prin hărţuire – sub toate formele sale – inclusiv în şcoli şi universităţi, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun şi în instituţii publice. De cele mai multe ori, hărţuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărţuirea nesancţionată poate duce la forme grave de violenţă, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, a susţinut Oana Bîzgan.

sursa foto: https://sheisfiercehq.com

sursa: news.ro

Lasa un comentariu