Prima pagina Sanatate

Un nou virus ar putea ucide animalele din România

Publicat de Grigore Bogdan
Claudiu Manda a declarat că directorul SRI, Edyard Hellvig, a informat că există pericolul ca în România să ajungă un alt virus, pe lângă cel al pestei porcine africane, respectiv unul care să afecteze rumegătoarele mici, precum oile.

„Există pericolul unui alt virus, în ceea ce privește micile rumegătoare. În acest context, am întrebat dacă există informări, au spus că există, că au preocupări și a rămas ca în perioada imediat următoare să ne parvină de la SRI o informare dacă și pe cine au informat în acest sens. A fost o discuție cu SRI că, în afară de pesta porcină africană, poate să ajungă și un alt virus în România, la rumegătoarele mici, oi, care poate să afecteze zona zootehnică din România”, a afirmat președintele Comisiei de control a SRI, Claudiu, după audierea directorului SRI, Eduard Hellvig în cadrul Comisiei, care a durat peste opt ore, scrie Mediafax.

Claudiu Manda a mai declarat că Eduard Hellvig a informat comisia parlamentară că instituția pe care o conduce a făcut prima informare cu privire la pericolul pestei porcine în iunie 2016, aceasta ajungând la premier, miniștri și ANSVSA.

„Un al treilea subiect a fost legat de pesta porcină africană apărută la porci mistreți. Dacă SRI avea atribuții, și-a făcut treaba și a informat beneficiarii. Răspunsul a fost că intra în zona competenței SRI. Conducerea SRI ne-a informat că prima informație pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Anunțau că exista riscul să apară peste porcină africană. Informările au fost la nivel de premier, miniștri, ANSVSA. Informări au fost făcute structurilor locale și centrale. Primul focar de infecție a fost descoperit în iulie 2017, undeva la Satu Mare. SRI și-a executat misiunea pe care o avea de a informa beneficiarii legali despre acest pericol. Au informări în sensul pericolului la rumegătoarele mici”, a declarat Claudiu Manda, președintele Comisiei de Control SRI.

sursa foto: http://www.timisoaraonline.ro

Lasa un comentariu