O provocare cu care se confruntă întreprinderile din ziua de azi o constă modul de gestionare al deșeurilor generate în urma desfășurării activităților economice. Conform legislației naționale, care se află în continuă schimbare privind managementul deșeurilor, fiecare agent economic are responsabilitatea de a îndeplini toate obligațiile de mediu ce îi revin.
O activitate cu rol semnificativ în acest proces este reprezentată de încadrarea adecvată a deșeurilor. În caz contrar, nerespectarea acestei prevederi poate genera consecințe atât legale, cât și la nivel de activitate prestată.
Cum identifici și încadrezi corect deșeurile generate?
Pentru a realiza o evidență corectă a deșeurilor este necesar ca atenția agenților economici să fie îndreptată spre o listă de coduri reglementată legislativ. Această listă este stabilită la nivel național și înglobează toate tipurile de deșeuri, fiecare categorie în parte având o clasă marcată de la 0 la 20. Odată identificate aceste categorii, subclasele sunt mult mai ușor de stabilit deoarece acesta se regăsesc sub coduri unice.
Toate tipurile de deșeuri care pot fi generate în cadrul desfășurării activităților economice de către companii, sunt definite individual și au un cod unic compus din 6 cifre.
Încadrarea deșeurilor se realizează nu oricum, ci urmând o procedură bine pusă la punct. Pentru început este necesar să se recunoască activitatea sau activitățile care generează deșeuri cuprinse în clase 0-20. După acest pas, se poate stabili și subcapitolul de încadrare în funcție de primele 4 cifre din care este format codul. În continuare, în funcție de codul unic, se identifică deșeul.
În funcție de tipul de deșeuri generate, firma trebuie să realizeze o evidență lunară privind gestionarea acestora. Deșeurile identificate trebuie codificate și repartizate în funcție de codurile precizate în hotărârea legislativă. Încadrarea corectă a deșeurilor este un pas foarte important care necesită multă atenție având în vedere că în cadrul hotărârii se regăsesc categorii de deșeuri cu conținut similar.
Pentru a completa adecvat evidenta gestiunii deseurilor, fiecare agent economic trebuie să identifice exact codurile specifice. Este important ca acesta să conceapă un plan corect și eficient privind modul de gestionare al deșeurilor. În acest context, evidența gestiunii deșeurilor are un rol cheie, cu ajutorul ei, agentul economic reușind să își îndeplinească cu succes obligațiile de mediu și obiectivele stabilite privind gestionarea sigură a deșeurilor.
Dacă sunt întâmpinate dificultăți, cel mai bine este ca agenții economici să apeleze la consultanță de mediu. Un partener pentru agenții economici este firma EnviroCons, care oferă servicii si soluții de mediu adaptate tipului de activitate desfășurat de acestia.