More

  Ce este presostatul si in ce situatii este necesar?

  In gospodariile de la sat, alimentarea cu apa se face adesea cu ajutorul unui hidrofor sau pompe de apa, care extrage apa de la sursa si o transmite in gospodarie sau chiar in casa. Pentru ca nivelul apei poate varia, un astfel de sistem de alimentare cu apa trebuie sa aiba in componenta sa si un presostat. Acesta este cel care comanda inchidere sau deschiderea circuitului. 

  Ce este si ce face un presostat? 

  Presostatul este dispozitivul care supravegheaza nivelul presiunii din sistemul de alimentare cu apa. Astfel ca in momentul in care presiunea scade sau creste peste un interval prestabilit, aceasta opreste alimentarea cu apa, semnaland problema aparuta in timp real. 

  Pe piata exista mai multe tipuri de presostate, care sa se potriveasca atat sistemelor de alimentare cu apa, de genul hidrofoarelor sau pompelor de apa, cat si centralelor termice. Acesta are rolul de a preveni defectarea echipamentelor din cauza unei presiuni insuficiente sau prea mari. 

  De cate tipuri sunt presostatele? 

  Presostatele se impart in doua mari categorii: presostate electronice si presostate electromecanice. Principala diferenta dintre cele doua tipuri de dispozitive consta in modul in care se desfasoara procesul de functionare. In cazul presostatului electronic, procesul este automat, in timp ce in cazul presostatului electromecanic, procesul este mecanic si presupune o reglare manuala a nivelului optim de presiune, de catre un operator. 

  In general, un presostat electronic reactioneaza automat la schimbarile de presiune, ceea ce duce la un grad ridicat de protectie a instalatiei de alimentare cu apa. In plus, sunt usor de utilizat, fara a fi necesara interventia umana, nu au nevoie de o intretinere speciala si sunt rezistente la socuri, iar dimensiunile mici permit amplasarea lor in orice spatiu. 

  Un alt atu al presostatului electronic este faptul ca informatiile oferite sunt precise si sigure, fara sa fie influentate de factorii din mediu. Cu toate ca presostatul electronic prezinta numeroase beneficii, cel electromecanic este folosit cu succes in continuare, functionand cu ajutorul unui comutator care controleaza numarul de opriri si porniri ale sistemului. 

  Drept urmare, un presostat are multimple utilitati, fiind necesar atat in zonele rurale, unde nu exista o retea publica de apa, cat si in zonele urbane, mai ales pentru centralele termice. 

  Ultimele Articole

  Articole Asemanatoare