Foarte multe mamici dupa ce incep diversificarea bebelusului ii dau micutului lapte de vaca, iar specialistii atrag atentia cu privire la faptul ca laptele de vaca ar trebui sa fie interzis copiilor sub un an. De aceea, este folosit lapte praf pentru bebelusi care imita laptele matern. Laptele matern este unicul aliment de care copiii au nevoie pentru o dezvoltare normala. In primele 6 luni de viata copilul nu ar trebui sa manance altceva si este recomandat sa se continue alaptarea si dupa diversificare.
Formulele de lapte sunt singurele alternative recomandate in primul an de viata al copilului. Laptele de vaca se poate introduce in alimentatie dupa varsta de un an.
De ce nu este recomandat ca cei mici sa fie hraniti cu lapte de vaca?
Sunt multi parinti care au auzit deja ca laptele de vaca nu trebuie sa fie oferit beeblusilor sub un an. Laptele de vaca nu ofera cantitatea suficienta de nutrienti de care are nevoie organismul copilului in etapa aceasta. In plus, bebelusului ii va fi greu sa digere proteine si grasime din laptele de vaca. Aceste produse sunt sigure si pot fi oferite bebelusului.
Specialistii spun ca un copilul de 1 an sau 2 ani nu ar trebui sa bea exclusiv lapte integral pentru ca procentele de grasime din lapte sunt insuficiente pentur nevoile copilului. Dupa 2 ani, copiii pot sa bea si lapte degresat sau lapte cu mai putine grasimi in cazul in care au probleme cu greutatea.
Sistemul digestiv al bebelusilor nu este suficient dezvoltat pentru a face fata unei mari cantitati de proteine din laptele de vaca. De asemenea, introducerea timpurie a alptelui de vaca la bebelusi poate face ca sistemul digestiv sa nu tolereze deloc bine alimentul. In final, laptele de vaca interfereaza cu absorbtia de fier din organism.
Laptele de vaca poate sa fie oferit bebelusilor dupa 1 an dar doar daca este folosit in cantitati mici. La inceput poate fi amestecat cu lapte praf pentru bebelusi sau cu lapte matern pentru a fi mai usor tolerat de organismul copilului.