Afecțiunile bucale, precum cariile dentare, infecțiile bacteriene sau inflamațiile gingivale, printre altele, pot afecta atât copii, cât și adulții. În ciuda prevalenței mai reduse a acestor afecțiuni în rândul copiiilor, ele nu trebuie ignorate și nici subestimate. Deși au existat multiple încercări de conștientizare a importanței igienei bucale încă din primii ani de viață, în ultimii ani se înregistrează o creștere alarmantă a problemelor de sănătate bucală în rândul copiiilor, cu implicații majore asupra stării lor generale de sănătate.
Parodontoza
În ciuda faptului că este în general întâlnită în rândul adulților, parodontoza este diagnosticată tot mai frecvent inclusiv în rândul persoanelor tinere sau chiar în rândul copiilor. Factori precum igiena orală deficitară, alimentația nesănătoasă și predispoziția genetică pot contribui la apariția parodontozei chiar și la o vârstă fragedă. Tratamentul condiției este unul de lungă durată, complex, adaptat în funcție de gravitatea afecțiunii și de particularitățile fiecărui pacient.
Uneori, pacienții care beneficiază de tratamentele adecvate încă din fazele incipiente de apariție a bolii parodontale, în special tinerii sau copiii, scapa de parodontoza. Trebuie menționat, însă, faptul că boala parodontală aflată în stadii avansate este o afecțiune ireversibilă, care poate fi doar gestionată, pentru a nu se agrava și pentru a fi redus riscul de pierdere definitivă a dinților.
Cariile dentare
Cariile dentare rămân una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate orală întâlnite la copii. Consumul excesiv de zahăr și lipsa igienei dentare pot duce la formarea plăcii bacteriene, care erodează treptat smalțul dinților și provoacă cariile. De asemenea, un alt factor care contribuie la apariția cariilor dentare este prezența bacteriei streptococcus mutans în cavitatea orală.
Problemele de aliniere a dinților
Tratamentul ortodontic a devenit din ce în ce mai frecvent necesar, în special în rândul copiiilor. Discrepanțele în alinierea dinților, rezultatul unor factori genetici sau influențate de obiceiurile nesănătoase, cum ar fi suptul degetului sau folosirea suzetelor după vârsta recomandată, au devenit o problemă comună, fără ca factorii care au determinat creșterea incidenței acestor probleme să fie pe deplin cunoscuți.
În funcție de gravitatea malocluziei și de preferințele individuale, tratamentul ortodontic poate fi efectuat cu:
– aparat dentar transparent, preferat de adulții și copii care își doresc un aspect estetic pe perioada tratamentului;
– aparat dentar metalic fix (recomandat în cazurile severe de malocluzie);
– aparat dentar mobil (utilizat pentru corectarea unor discrepanțe mai ușoare sau în etapele finale ale tratamentului);
– alte tipuri de aparate (safir, ceramic, etc).
Eroziunea dentară
Băuturile carbogazoase, sucurile de fructe și unele alimente procesate pot conține cantități semnificative de acizi, care atacă smalțul dinților în mod constant. O expunere prelungită la alimente și băuturi acide poate deteriora treptat structura smalțului, până în punctul în care dinții încep să se erodeze. Pe lângă consumul alimentelor și băuturilor acide, eroziunea dentară poate fi și rezultatul refluxului gastric cronic sau al unor afecțiuni medicale care implică vărsături frecvente.